На много места по света работата по филми и сериали беше възобновена, след като през март почти навсякъде беше спряна заради пандемията от COVID-19. Сега почитателите на киното могат да си отдъхнат съвсем, тъй като от 12 юни щатът Калифорния, където е Холивуд и се снимат почти всички големи филми, ще позволи работата да продължи.

Заради пандемията всички холивудски продукции трябваше да прекратят снимките. Голям брой почти готови филми останаха недовършени, а други, които вече бяха напълно готови, трябваше да отложат премиерите си или да минат директно към стрийминг платформите след само няколко седмици (или дори дни) в кинта. Телевизията също беше ощетена, след като някои от най-хитовите сериали не успяха да завършат сезоните си.

През май кината на много места отвориха врати, но се сблъскаха с липсата на нови филми, които да прожектират. По тази причина повечето големи вериги кина решиха да оставят киносалоните затворени, а някои опитаха да привлекат публиката със заглавия от 2019 г.

Очаква се филмът “Тенет” на Кристофър Нолан, който беше довършен малко преди началото на кризата, да бъде първият голям кинохит след края на карантината. Успехът на филма, който ще е най-мащабният на талантливия режисьор, така или иначе със сигурност щеше да се превърне в огромен успех, но сега се очаква да привлече дори хора, зажаднели за кино, които иначе не биха отишли да го гледат.

 

Въвеждат се безпрецедентни правила за безопасност

Някои неща обаче ще се променят, вероятно завинаги. На първо място се въвеждат безпрецедентни мерки за безопасност и за поддържане на лична хигиена. Правилата важат с еднаква сила както за работниците, които сглобяват декорите и за операторите зад кадър, така и за звездите.

Новите правила предвиждат сцените с повече хора по възможност да се записват отделно и после да се сглобяват, за да изглежда, че актьорите са заедно. Това обаче означава, че ще е много трудно да се снимат сцени с интимни контакти.

Снимка: Getty Images

Според вестник “Сън” сцените с физически контакти трябва да бъдат “пренаписани, премахнати или направени с помощта на компютърна графика”. Това без съмнение ще оскъпи филмите, така че в близко бъдеще можем да очакваме да виждаме секс сцени само в най-високобюджетните продукции.

Това са само част от правилата, които ще направят безопасното снимане на филми възможно. Останалите предложения може да прочетете тук: