Като почти всичко и филмовата индустрия в момента е блокирана заради коронавируса. Големите холивудски студиа планират възобновяване на работа най-рано през юли или август, но е много вероятно това да не се случи преди есента. И дори когато камерите заработят отново, нищо вече няма да е същото както преди.

Студиата и различните гилдии на актьорите и филовите работници в момента определят нови правила за филмовата индустрия, които ще гарантират безопасността на актьорите и на стотиците хора, които работят по филмите зад камера.

Край с интимните сцени в киното

Сцена от филма "Да срещнеш Джо Блек"
Снимка: Getty Images

Една от препоръките е сцените, в които има разговори между двама души, актьорите да се снимат отделно, а след това кадрите да се монтират, за да изглежда, че са заедно. Това обаче изключва сцени на интимна физическа близост, така че поне известно време създателите на филми ще се опитват да избягват сцени, в които актьорите се целуват.

Рет Бътлър и Скарлет О'Хара са една от най-известните двойки в киното
Снимка: istockphoto.com

Актьорите са едни от най-застрашените хора от екипа на филма, тъй като е невъзможно да работят с маски, което ще е задължително за всички останали. Част от мерките предвиждат по време на снимачния процес актьорите да живеят в хотели в непосредствена близост до студиото и да им е забранено да ходят където и да било. Това ще им се отрази сериозно, тъй като много от тях разпределят времето си между снимките на различни филми и сериали, за да запълват свободното си време с ангажименти.

Ще намалеят и сцените, в които има много хора на едно място, вече няма да има и големи групи статисти. Ако за филма е необходима пълна зала или претъпкан с хора площад, това ще се прави с помощта на компютърни ефекти.

Допълнителни разходи в бюджета на филмите

Различните департаменти на киноиндустрията ще бъдат раздробени на по-малки звена, които ще работят отделно. В момента отделите по костюмите, прическите и гримът се намират обикновено на едно място, а сега трябва да бъдат построени отделни сгради или поне помещенията да бъдат разделени и да има различни входове.

Навсякъде ще има поставени станции за миене на ръце и дезинфекция. Всички членове на екипите ще бъдат задължени да мият ръцете си при преминаване от едно помещение в друго. След всяка сцена ще се извършва дезинфекция на костюмите и реквизита, за да не се допусне разпространение на вируса.

Храната за екипа и актьорите трябва да бъде опакована отделно и трябва да има строго разпределено разписание на обедната почивка, така че всички да могат да се хранят без да се струпват много хора на едно място.

За сценичните работници ще бъдат осигурени отделни комплекти инструменти, за да се избегне използването на едни и също, както се прави досега. Снимките вече ще се случват само в студиата, където може да се гарантира безопасността на екипа. Повече няма да се снимат филми на публични места.

В близко бъдеще вече няма да се снимат филми на публични места
Снимка: istockphoto.com

Всичко това ще вдигне цената на филмите и макар да няма как да се наложи задължително на всички, ще бъде пагубно за по-малките компании и независимите филми. Въпреки това е необходимо, за да се върне филмовата индустрия към живот.

Директорът на “Atlanta’s Pinewood Studios” сподели, че намира всички тези мерки за адекватни и напълно необходими, но допълни: “Като се замисля, доста от тези предпазни мерки са неща, които можехме да въведем и преди това. Някои от тях биха били полезни за предпазването на хората по принцип. Иронично е, че трябваше да се случи тази трагедия, за да обърнем внимание на всичко това.

А дали актьорите ще се върнат на снимачните площадки?

Холивуд е в безпрецедентна криза и по всичко изглежда, че тя няма да свърши скоро. Дори студиата да заработят отново и снимките да започнат, има голяма вероятност филмите да останат без звезди. Доста актьори от елита на Холивуд, биха предпочели да откажат ангажиментите, за да не се излагат на опасност.

Големите актьори, особено по-възрастните, които отдавна са спечелили слава и богатство, не се нуждаят от нови роли, за да поддържат стила си на живот. И тъй като са сред най-застрашените от вируса, би било безразсъдно да се излагат на опасност. И макар че това няма да се отрази особено на самите актьори, филмовите продуценти няма да са доволни, защото разчитат на големите имена, за да пълнят киносалоните или да привличат зрители пред малкия екран.

Още има много неясноти и въпроси какво ще се случи през следващите месеци, но всички са единодушни, че Холивуд, филмовата индустрия и светът като цяло никога вече няма да са същите.