Връзките са сложни – дори и най-стабилните партньори се сблъскват с проблеми по общия си път. Когато поведението на любимия ви носи повече стрес и болка, отколкото обич и спокойствие, е време да се замислите. Посещението на семейни терапевти не е често срещано у нас, но бихте могли да потърсите професионално мнение, ако виждате финала на отношенията ви и отказвате да сложите край.

Специалистите по взаимоотношенията са подбрали 9 знака, които алармират сериозните проблеми във връзките. Това са червените лампички, които в повечето случаи водят до финала...

1. Психически или физически тормоз
Наличието на какъвто и да е вид насилие винаги означава червен картон, който сигнализира за края на играта. Ако партньорът ви си позволява да избухва често и да ви посяга по каквато и да е причина, не се опитвайте да го променяте. Още по-страшно е, когато това се случва във всяко ниво на вашите отношения и се повтаря, ясно е - моментът да прекратите връзката е СЕГА. Не избирайте да бъдете манипулирани и тормозени, защото всеки човек заслужава да получи уважение.

2. Само вие се „борите“
Не е добра идеята да се бориш, за да имаш връзка с някого. Когато чувстваш, че единствено ти се бориш да останеш в една връзка, е най-добре да спреш. Ако един от вас преминава през труден период от живота си, можете да положите усилия за период от време (дори и да е за по-дълго), но не бива това да е стълб на взаимоотношенията ви. Замислете се дали изпитвате срам да кажете на приятелите си колко усилия полагате за връзката си. Ако отговорът е да, то времето да спрете борбата е дошло.

3. Партньорът ви има сериозен проблем, но не приема помощ
Независимо дали става въпрос за зависимост или проблем в личните отношения, ако човек не приема помощта отвън, положителната промяна никога няма да настъпи. Да, в ситуации на уязвимост се изисква доза смелост, за да потърсим професионалист или каквато и да е било помощ. Всеки човек се среща с проблеми и изпада в подобни ситуации, но важното е да съумее да ги преодолее. Ако партньорът ви отказва да потърси външна помощ и неговите проблеми правят нещастни и двама ви, е много вероятно това да не се промени...

4. Не искате да се целувате с него
Възможно е да изпитате това чувство за кратко и после химията да се завърне и това е нормално. Има дни, в които не искаш да спираш целувките и такива, в които не искаш той да те доближи. Когато не искате да си представите, че се целувате с партньора си и това не отшумява с течение на времето, може би е време да приключите.

5. Погледнете връзката си през очите на другите
Забелязали ли сте, че приятелките ви са склонни да драматизират повечко в определени ситуации? Погледнато отстрани, всичко изглежда коренно различно. Вие сте тази външна страна и можете да дадете обективна обратна връзка за случващото им се. За това е хубаво и вие да чуете своите близки и да се замислите, ако всички отзиви са негативни. Доверете се на женското шесто чувство на вашите момичета и не забравяйте - търсете реалисти.

6. Доверието е дефицит
Не можете да разчитате един на друг и постоянно изпитвате съмнения. Независимо дали той е изхарчил парите ви или някой от вас е изневерил някога – счупеното трудно се поправя. Липсата на вяра в качествата на партньора води до голям обрат в отношенията. За да запазите обичта и уважението помежду си, трябва да разчитате един на друг.

7. В „отворена връзка сте“
Бъдете честни със себе си и не си губете времето. Множеството любовни афери (дори и партньорът ви да знае за тях) ясно показват, че това не е вашият човек. Ако само той си търси други, отговорът отново е същия.

8. Личнят ви живот ви е обсебил
Ако връзката ви поема прекалено много от вниманието и емоционалната ви енергия, направете нещо по въпроса. Любовта е изключително ценна, но тя помага за развитието, а не го спира. Семейството, приятелите и професионалното ви развитие имат своето място във вашия свят. Избягвайте застоя, защото времето е ценно.

9. Той отказва да ви чуе (или не може)
Когато любимият отхвърля всяко ваше притеснение, знакът не винаги е положителен. Възможно е да не иска да вникне в думите ви или да не може, защото говорите на „различни езици“. Изключително неприятно е, ако един от двамата не се интересува от потребностите на другия. Чувството на самота, яд или депресия ще ви обземе, ако партньорът ви е изградил непробиваема стена между вас. Обърнете внимание на комуникацията и проблемите, като поговорите открито.