Лятото е в разгара си и бих се обзаложил, че в или вече сте били на море, или съвсем скоро планирате да отидете. А там, освен ако не сте Риана, Лейди Гага или Тейлър Суифт и нямате имот на плажа (или направо собствен остров като Леонардо Ди Каприо и Джони Деп), ще се наложи да делите плажа с още няколко стотин души. И дори вие да се съобразявате с останалите хора, мога да ви гарантирам, че около вас ще има плажуващи, които ще си мислят, че са сами на света.

Ето които са седемте неща, които са ужасно досадни, но твърде много хора правят (надявам се да не се познаете):

1. Слагат си хавлията точно до вас или пред вас

Ясно е, че когато плажът е препълнен с хора, е трудно да си осигурим необходимата дистанция, но когато условията позволяват е добре хавлиите по плажа да са разположени на известна дистанция. Това ще позволи на хората, които искат да минат между хавлиите, да го направят без с краката си да закопават лежащите. Най-добре е да са разположени шахматно, защото на никого не му е приятно някой да кацне точно пред него и да му скрие изгледа към морето. Хората, които не уважават личното пространство са изключително досадни където и да било, включително на плажа.

2. Правят боклук

Семки, фасове, сламки, чашки, бутилки. Това е, което твърде често остава след хората, когато напуснат плажа и се отправят към хотелите си. Излишно е да обсъждаме екологичната страна на пластмасовите боклуци, или по скоро не е излишно, но ако не виждате нищо нередно да изхвърлите пластмасова бутилка, която ще се разлага в морето между 450 и 1000 години, тогава никоя от точките тук няма да ви трогне и може да спрете да четете. Никой обаче не иска да чисти люспите от слънчогледовите ви семки от хавлията си. Старайте се да пазите чистотата на плажа… макар че вероятно много други няма да го правят.

3. Пускат силна музика

Представете си как се излежавате спокойно и слушате звука на морето, вятъра и приглушените гласове на хората. И изведнъж, точно до главата ви, започва да звучи най-новата песен на Азис (или Криско, Тита, Ъпсурт – сложете това, което на харесвате). Твърде много хора са убедени, че щом те харесват определен тип музика (или музика като цяло), всички други трябва да харесват същото и не пречат на никого. Всъщност се надявам да мислят така, защото ако осъзнават, че смущават околните и продължават да го правят, тогава не са просто глупави, а направо нагли.

4. Хранят чайките

Чайките са изключително досадни, когато се спускат и се опитват да вземат храната ви. Могат дори да станат агресивни, но причината за това поведение са хората, които им хвърлят от храна.
Освен че учи чайките да се опитват да вземат от човешката храна, това е вредно и за самите птици. Те предпочитат да вземат леснодостъпната храна на хората, вместо да търсят нещата, които природата им е отредила да ядат. Птиците напълняват, разболяват се и умират.

5. Тръскат си хавлията… върху вас

Може би един от най-отвратителните признаци на плажа, че някой живее в своя собствена реалност, в която е единственият човек, е когато тръгне да си ходи и просто изтръска хавлията, оставяйки на милостта на вятъра дали песъчинките ще попаднат в очите, в устата или в храната на някого.

6. Не си забиват чадъра достатъчно дълбоко

Ако сами си носите плажния чадър, не забравяйте да го забиете дълбоко в пясъка, за да не се превърне в опасно копие, препускащо по плажа, когато духне по-силен вятър. Само да го забодете в пясъка не е достатъчно, колкото и сила да приложите. Вкарайте го по-дълбоко (най-малко 1/3 от основната колона) с въртеливи движения. Така няма да ви се налага да го гоните по плажа, нито ще създавате опасност някой да остане без очи.

7. Оставят кучетата си без надзор

Предполагам, че не бихте оставили кучетата си без надзор в града. Защо тогава го правите на плажа?
Освен че може да пречи на останалите плажуващи или да бъде нападнато (или да нападне) друго куче, също оставено без надзор, има и други опасности за домашния ви любимец. Когато кучето ви ожаднее, то ще пие от морската вода, която е вредна за него. Солената вода освен това може да раздразни кожата му, не забравяйте да го изкъпете в края на деня. Но най-важното е да не забравяте, че не сте сами на плажа и не бива да пречите на останалите хора.