Днес притежаваме ли смартфон, светът е (почти) наш.

Будилникът – все по рядко ни се случва да удряме или бутаме будилника от нощното шкафче, нали? Да, в наши дни смарт телефонът е един от най-близките ни “приятели”. Той се грижи за нас и ни улеснява ежедневно живота. Алармата, която ни буди всяка сутрин звучи различно! Мелодията й е друга. По-приятна!

Фенерчето – Като малки много обичахме да си играем с джобното фенерче на татко или на дядо. Защо сега след като всеки един от нас разполага с едно такова в джоба, спряхме да се забавляваме със светлосенките?

Пътническата карта – Повече няма да ни се налага да въртим пътническата карта в търсене на правилната посока. Съвременните телефони са с вградени карти и дори GPS (който може да използвате ако сте свързани с интернет).

Стационареният телефон – кой може да се похвали с това, че притежава стационарен телефон? Освен като украса! До такава степен мобилната комуникация се разраства, предлагайки все по-интересни клиентски планове, че нуждата от стационарен телефон намалява постепенно.

 

 

 

 

Хронометърът (таймер) – Готвим вкусна вечеря, но ни се налага да отидем до супермаркета. Колкото и забавни да са таймерите под форма на пиленце или яйце, не можем да излезем с тях, така че да следим времето на печивото. Друго е да бъдем с телефон в ръка, който да ни предупреди с дискретен звук, че времето изтича и трябва бързо да се приберем, преди ястието да загори.

Сметачната машинка – преди имахме две възможности: или да носим калкулатор със себе си или да бъдем много добри по математика. Реално погледнато никак не е удобно да разнасяме сметачна машинка в случай, че ни потрябва. Що се отнася до смятането на ум... хм, основните правила ги владеем, но кой в наши дни би могъл да изчислява сложни задачи?!? Днес всички се радваме, че смарт телефонът ни разполага с калкулатор. Интересно е до каква степен това ни ощастливява, дори не ни е срам когато го вадим, за да сметнем елементарно събиране.

Хартиеният календар – е вече декоративен елемент отколкото необходимост. Всички си спомняме за онези “приятни” моменти, когато всеки ден трябваше да местим датника и също така периодично да следим дали правилно сме откъснали страниците на работния календар, така че месеците да са последователни. Това бе преди. Сега телефонът го прави вместо нас.

 

Тефтерът – все по-рядко ни се налага да се разхождаме с тетрадка и молив в ръка или да помним срещи, телефонни номера и адреси. Сега с няколко лесни движения, можем да запишем всичко необходимо и важно в своя телефон. Помните ли колко трудно бе да възстановим записаната информация като изгубим ценния тефтер? Това е минало! Благодарение на неизмеримото дигитално пространство можем да съхраняваме данните си в случай, че телефонът ни се развали.

Фотоапаратът – преди, освен апарат ни бяха необходими филмова лента (или sd карта за дигиталните устройства), предпазна чантичка, връзка за през рамо и други аксесоари... Днес за по малко от 10 секунди можем да заснемем избрания от нас момент с помощта на своя смарт телефон, който е и фото апарат.

Домашният компютър – учудващо, но факт. Съвременните смарт телефони притежават все по-големи и все по-добри дисплеи. Бидейки свързани към интернет, постепенно телефонът се превръща в незаменимо устройство за активния човек. За какво да чакаме компютърът да се включи след като можем да използваме телефона си и да намерим желаното за броени секунди?!

Времената се менят. Технологиите са хубаво нещо. Днес повечето инструменти за бита са обединени в едно. Изброените 10 са само част от тях. Представяме ви едно забавно видео, илюстриращо всичко което един съвременен телефон може да прави.