Децата имат нужда от здравословна храна, която осигурява енергия на организма за растеж, игра, учене и всички негови активности. Балансирана дневна диета трябва да включва разнообразни продукти.

Балансирана дневна диета трябва да включва разнообразни продукти.

Препоръчителните храни от следните групи:

  • Плодове и зеленчуци – източник на витамини, минерали и фибри
  • Месни и млечни продукти – богати на протеини, калций и мастноразтворими витамини
  • Зърнени продукти – осигуряват голяма част от необходимата на организма енергията и съдържат сложни въглехидрати, които снабдяват с енергия мозъка и мускулите.

Също така те са основен източник на витамините от група В,  които имат важна роля в обмяната на веществата.

От какво количество храна има нужда детето всеки ден?

Освен разнообразието от храни, много важно е и количеството, което вашето дете консумира. Количеството се определя от съотношението между енергийната стойност на храната и енергията, която детето изразходва през деня. Енергийната стойност се изчислява в kcal/ден.

При умерена физическа активност момчетата на възраст между 3 и 7 изразходват около 1360 kcal на ден. Момичетата на същата възраст имат нужда от приблизително 1240 kcal дневно.

Препоръчително е тези калории да бъдат разпределени правилно във времето, т.е детето трябва да хапва 4-5 пъти дневно. Закуската трябва да предостави около 20% от общата енергийна стойност, обядът – 35%, вечерята – 30%, а двете междинни хранения – 15%.

На едно хранене детето не трябва да приема повече от 300 гр. храна. По този начин се избягва възможността детето да прекали с количеството храна в един прием.

Каква е ползата от междинната закуска за детето?

Препоръчително е освен трите основни хранения да предлагате 1 или 2 междинни закуски. Балансираната междинна закуска осигурява на детето енергия и възпитава навика му да се храни редовно. Това е добра основа за формиране на трайни здравословни хранителни навици.

С полезна междинна закуска (зърнен продукт, млечен продукт, плод, напитка) можете да избегнете насочването на децата към солени, пържени храни и продукти с "лоши” въглехидрати: бонбони, вафли, чипс и др.

Тя съдейства и за балансирания дневен прием на храна и пълноценното изгаряне на въглехидратите. Препоръчително е детето да получава междинната си закуска
в спокойна атмосфера. Така тези моменти ще се превърнат в приятни, споделени мигове на почивка.

За да бъде закуската още по-приятна,

можете да заменяте нейните компоненти с подходящи нови, за да задържите вниманието на детето и то само да иска своята полезна закуска.

За да бъде закуската желана и предпочитана от детето, се постарайте да бъде разнообразна. Това ще стимулира добрия апетит на детето.

Кексчето Barni - полезна и вкусна междинна закуска

Кексчето Barni съдържа:

  • зърнени култури, богати на сложни въглехидрати, фибри и витамини от групата B
  • 4-6% от препоръчителната дневна доза калций – с изключително значение за правилното развитие на костната система
  • мазнини от рапица – осигуряват важните за растежа на децата основни мастни киселини.

Двете разновидности на Barni (с млечен крем и шоколад) са любима вкусна закуска за децата и помощник на родители при полезното и балансирано хранене за здравословно детско развитие.

След разходка с родителите:
1 кексче с млечен крем
1 чаша прясно или кисело мляко

След игри в парка:
1 кексче с шоколадов крем  
1 мандарина/1/2 ябълка
1 чаша вода/лек сок