Задържа ли дигиталното обучение по-успешно  вниманието на децата, отколкото хартиените учебници?  

Доника Боримечкова, психолог и терапевт, е на мнение, че ученето от дигитални платформи и с електронни учебници е едно много добро начало.

"Добре е, че децата не носят тежките раници от къщи в училище и обратно. Електронната среда е тяхната естествена и нормална среда и те се чувстват комфортно в нея" - споделя тя.

В Дигитална раница на МОН уроците могат да бъдат използвани по много различни начини. В сутрешните часове един урок може да е за нови знания, след това, заедно с упражненията, да се използва за затвърждаване на наученото. С платформата учениците лесно могат и да наваксват пропуснат материал. Интерактивните уроци са поднесени по интересен начин, някои от тях като игра, и затова учениците ги усвояват лесно.

В четвърти клас снапример е изучава предметът „Човекът и природата“. Там се обясняват основни природни явления, като например кръговрата на водата. Как да го обясним на децата? Най-лесно става чрез визуализация. В Дигиталната раница вече има разработен урок. В него по интересен начин е обяснено как децата сами да си направят облаци и дъжд в няколко стъпки. Вижте във видеото. 

Важно за учениците е и да ползват интернет и онлайн ресурсите за обучение безопасно.

В един от уроците в Дигитална раница за 4.клас по предмета „Компютърно моделиране“ са разработени условията за безопасност в дигитална среда. Има нагледно разработени примери. А също и друга, много полезна активност -  важна бележка с възможност, в случай, че детето се почувства заплашено или обидено, да се обърне към родител или учител.

Как родителите да са сигурни, че децата им са в безопасност в интернет - вижте мнението на специалиста.