Вече на почти всички хора е известно, че ултравиолетовите лъчи имат повече вредни отколкото полезни действия спрямо човешкия организъм:
- те повишават риска от поява на злокачествени образувания на кожата;
- ускоряват процеса на стареене;
- често са причина за възникването на различни алергични състояния.

От съществено значение е и типът на кожата, като по-светлите хора са по-податливи на появата на странични въздействия на слънцето.

Изключително важно е да защитаваме кожата си от ултравиолетовите лъчи, за да се предпазим от злокачествени образувания. Съществуват три типа рак на кожата- базалноклетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланома. От тях меланомът е най-опасният и прогресиращ, агресивен и бързо се разпространява в цялото тяло. Статистиката говори, че има 15000 смъртни случаи годишно. От 20 години насам е най-прогресиращият рак.

Изключително важно е сами да следим състоянието на кожата си и да се научим да я предпазваме. В риск са хората със светла кожа, многократно излагали се на слънчеви лъчи без протекция и с множество бенки. Не всички бенки са опасни, но ако имате бенка, която с годините е променила формата си, границите и цвета, задължително е да се прегледате от специалист.


Как влияят върху кожата УВ лъчите? УВА лъчите проникват в дермата (дълбокия слой на кожата), предизвикват клетъчно увреждане и фотоиндуцирано стареене. УВБ проникват в епидермиса (най-външния слой на кожата) и причиняват изгаряне и почервеняване. И двата типа лъчи повишават значително риска от рак на кожата. Затова е необходимо винаги да слагате слънцезащитен продукт не само, когато сте на море и планина, но и във всекидневието, дори и в облачен ден. За лицето използвайте SPF 50, а за тяло SPF 30 е достатъчен. Избягвайте солариумите – не случайно в САЩ лица под 18 години не могат да се възползват от услугите им, а други страни планират скоро да забранят изобщо тяхното практикуване.

Специални грижи и подготовка в периода преди лятото изисква най-вече склонната към слънчеви алергии кожа.
За да подготвите кожата за лятото, препоръчително е дозирано излагане в началото на сезона по 1-2 часа дневно, като е добре да се нанася слънцезащитен крем с фактор най-малко 20. Поставя се 15 минути преди излизане и се подновява през 2 часа. Носете слънчеви очила и шапки.


Иновативна слънцезащитна грижа за лице от Eucerin – УВ плюс ДНК защита

Експертът в грижата за кожата Eucerin® предлага ефикасна защита от вредното влияние на UV лъчите за всеки тип кожа. Слънцезащитните продукти на Eucerin® не само осигуряват ефикасна защита от слънчево изгаряне, но подсилват естествената защита на кожата и подпомагат регенерацията на ДНК.

Eucerin® Sun Матиращ флуид

Слънцезащитният флуид на Eucerin® е специално разработен за комбинирана и мазна кожа. Нанася се лесно, има матиращ ефект и не образува мазен слой на повърхността на кожата. Предпазва от появата на пигментни петна. Поносимостта от кожата е клинично доказана, дори при случаи на акне. Матиращият флуид с фактор 50+ е подходящ и за чувствителна кожа и след пилинг и лазерни терапии. Eucerin® Sun Матиращ флуид е в два варианта – с SPF 30 и 50+.

Eucerin® Sun Крем за суха кожа


Водоустойчивият слънцезащитен крем на Eucerin® предпазва кожата от фотостареене и хиперпигментации и е подходящ за нормална и суха кожа. Поносимостта от кожата е клинично доказана при чувствителна кожа и дори при атопична екзема. Слънцезащитният крем с фактор 50+ е подходящ и след пилинг и лазерни терапии. Eucerin® Sun Крем за суха кожа е в два варианта – с SPF 30 и 50+.

Eucerin® Оцветен слънцезащитен крем SPF 50+

Деликатно оцветен слънцезащитен крем, подходящ за всеки тип кожа. Много висока UVA/UVB защита – в съответствие със стандартите на ЕС. Предпазва кожата от слънчеви изгаряния и фотоувреждания. Предпазва от потъмняване на пигментните петна. Некомедогенен. Без парфюм. Клинично доказана поносимост от кожата, дори и при пациенти с акне. Подходящ за употреба след пилинг и лазерни терапии.