От вчера вече имам нов смартфон (съвсем нов, бърз и достатъчно голям да компенсира… други неща) и съм готов да вляза в третото десетилетие на XXI век. Не че досега нямах смартфон, но определено си беше изживял дните, особено през последните две години – батерията трябваше да се зарежда по три пъти дневно и то ако не се използва за нищо, всички приложения забиваха след известно време и често не можеше да пусне камерата, нямаше връзка с картата или изобщо отказваше да се включи.

Не бързах да го сменям, защото през повечето време продължаваше да изпълнява двете си най-важни функции – телефон и будилник, но в крайна сметка реших, че е дошло времето. Тези няколко месеца, които прекарах със счупен телефон, ми дадоха възможност да си припомня какво е да живееш без смартфон. Ето кои са петте положителни неща, които открих.

 

1. Подобрява времето с други хора

Снимка: istockphoto.com

В никакъв случай не съм от тези, които смятат, че телефоните убиват общуването, дори напротив - вярвам, че го улесняват и ни свързват. Обаче ми направи впечатление, че повечето хора поглеждат телефоните си поне по веднъж на всеки 5-10 минути. Без значение дали сме седнали да играем на настолни игри или просто да си говорим, всички телефони са на масата и постоянно светят и издават звуци, а хората веднага поглеждат кой им пише. И още едно наблюдение – когато един си погледне телефона, поне още един ще погледне своя, дори да не е получил известие.

Негативна страна: Когато гледаш как всички си проверяват телефоните, няма начин да не се зачудиш дали някой не ти пише и на теб точно в този момент. И като нямаш телефон, оставаш само с чуденето.

 

2. Ходенето е по-безопасно

Снимка: istockphoto.com

Още нещо, което ми направи впечатление е, че страшно много хора ходят по улицата с телефон в ръка. Изнервящо е, защото на теб се пада цялата отговорност да избегнеш сблъсъка. Много странно, че никога не съм ставал свидетел на двама телефонисти да се сблъскат, но съм сигурен, че се е случвало. И на мен в началото, когато телефонът започна да отказва и да не зарежда нищо, ми беше трудно да свикна да не го вадя на светофарите. Откакто спрях обаче ми прави впечатление, че като се зазяпат в телефона, хората забравят да гледат светофара. Някой ден ще светне зелено и никой няма да тръгне.

Негативна страна: Ако отиваш на непознато място, не можеш да провериш местоположението си в Гугъл.

 

3. Наслаждаваш се по-пълноценно на екскурзиите

Снимка: istockphoto.com

Направи ми впечатление, че като ходим някъде със съпругата ми, всички, включително и тя, гледат забележителностите през обектива на телефона. Всеки път ѝ казвам, че снимки на обектите може да намери и в интернет, а тя отвръща, че не е същото като да си бил там. Напротив, ако не си вдигнал очи от екрана на телефона – по-добре опитай да минеш през гората от смартфони, за да видиш по-отблизо и със собствените си очи.

Негативна страна: Накрая всички имат снимки, а ти не.

 

4. Свободното ти време е наистина свободно

Снимка: istockphoto.com

Това може да важи само за мен, но обичам като имам свободно време, да му се отдавам на 100%. Без значение дали ще чета, ще гледам нещо или ще играя, предпочитам да се отдам напълно на това занимание. И когато нямаш телефон (или пък е пълен боклук), в момента, в който затвориш компютъра, вече си свободен. Няма чатове и имейли. Оставаш сам с това, което искаш да правиш.

Негативна страна: Ако има нещо сравнително важно, никой не може да се свърже с теб, освен ако не се обади. А почти никой вече не се обажда.

 

5. Пестиш време от ходенето до тоалетна

Снимка: istockphoto.com

Това беше първият и най-важен плюс, който ми хрумна, но не посмях да напиша статия „Дефекация по бързата процедура - как да спестиш време в тоалетната“. А ми се искаше. Общо взето идеята е ясна – в днешно време почти никой не влиза в тоалетната без телефон в ръката. И съответно почти всеки се застоява там доста повече от необходимото. Шокиращата разлика, поне при мен е, че излизам от тоалетната около три пъти по-бързо. Само защото не съм се зачел в нечий дълъг пост във Фейсбук или съм си пуснал някакво видео.

Негативната страна: Когато в тоалетната има някой друг, който е с телефон, все пак ще си почакаш.

 

Заключение: Човек може да се възползва от всички тези плюсове дори да има телефон, това е така. Изкушението обаче е твърде голямо. Разбрах го още първия път, когато ми се наложи да ида до тоалетната, след като си получих новия смартфон.