Ясен Танев, специалист по интернет сигурност, даде в „Преди обед“ полезни съвети как да работим с лаптопа си, когато сме на почивка и се свързваме през мрежата на някой хотел.

С компютър на море – общо взето проблемите са като при „с деца на море“. Ако има драма, истерията е моментална. Ако нещо трябва да се поправи, със сигурност е скъпо. Трябва да взимаме и много зарядни, така че чанта и половина е само за електронни устройства.

Препоръчвам ви да не дублирате устройства. Ако сте семейство, вземете само един таблет и само един лаптоп. За телефоните е ясно, че всеки си има собствен.

Не забравяйте, че в хотела не сте си вкъщи. Свързвате се към непозната среда, така че има рискове. Ако Wi-Fi мрежата е без парола, това е много опасно. Ако има парола, пък била тя и известна на всички в сградата, е по-добре, защото обменът на данни между лаптопа и рутера е криптиран.

Ако компютърът ви е с Windows, след свързване с мрежата той ще попита искате ли да споделите файловете и принтерите си с всички останали. Задължително откажете споделяне.

Най-добре е да ползвате VPN – това е интернет канал между две точки. В случая – между вашия компютър и вашия офис или вашия дом, където сте сигурни, че връзката с интернет е защитена.

Не ползвайте общи компютри в лобито на хотела. Не знаете кой е стоял там преди вас и какви програми за проследяване са инсталирани.

Относно вирусите спазвайте обичайните правила. Не отваряйте мейли и страници, за които не знаете какво представляват и откъде са се появили. Не контактувайте с хора, които не познавате. Обновявайте операционната система и антивирусната програма.

Компютрите имат доста дълъг период на поддръжка, докато телефоните след около 3 години спират да се обновяват от производителя и ставате уязвими за вируси.

Целия разговор можете да видите тук.