Технологичният гигант "Епъл" обяви подробности за нова система за откриване на материали, съдържащи сексуално насилие над деца (CSAM) в устройствата на американските си клиенти, пише "Би Би Си".

Преди една снимка да бъде запазена в услугата за облачно съхранение на информация iCloud, технологията ще търси подобни изображения в специална система и при възникване на подозрение за порнографско съдържание, човешки рецензент ще прави оценка и при нужда ще докладва на правоприлагащите органи за потребителя.

Редица клиенти на технологичния гигант обаче изразяват опасения, че това ще застраши неприкосновеността на личния им живот, а експерти смятат, че технологията може да бъде използвана от авторитарни правителства за шпиониране на техните граждани.

Системата ще работи като сравнява снимките с база данни с вече известни изображения на сексуално насилие над деца, съставена от Националния център за изчезнали и експлоатирани деца на САЩ и други организации за детска безопасност.

Компанията твърди, че системата има "изключително високо ниво на точност и осигурява по-малко от един на един трилион шанса годишно за неправилно маркиране на даден акаунт".

Вижте повече в сайта на bTV Новините.