Ирен Дикова е сред тези креативни лица, които ни вдъхновяват ежедневно със своя интерес към всичко свъразано с модата & съвременния начин на живот! Интериор, мода... и за всички тези неща, които ни правят деня по-цветен и по-смислен. Bloooommmmmmmm the day with Bloom Stars, ELITE Interior&Design, Flower’s&Co Gallery, The Blond Stars Blog.

Снимка: LadyZone.bg

Ирен, какво е за теб модата?

Модата за мен е нещо много относително. Модата се влияе от момента, в който живеем, от климата, от социалното състояние на хората и какво ли още не. За мен модата винаги е била от значение, да си модерен означава да живееш във времето, в което си.

Завършила си в Милано. Какво влияние ти оказа италианският дизайн?

Милано е градът, в който всичко е ДИЗАЙН. Където и да се обърнеш, ти се вдъхновяваш. Италианците са истински естети и това не може да се отрече. Всеки път, когато отида в Милано, аз се вдъхновявам и се връщам в България с хиляди идеи и решения за настоящите ми проекти, било то в интериорния дизайн или модата.

Снимка: LadyZone.bg

Избираш да продължиш твоя "моден път" в България. Защо?

Откакто се помня, аз съм силно увлечена от модата, модния дизайн и всичко около него. Едва на 8 години имах първата си модна линия Дика 98’. Обичах вечер преди да легна да си стегна аутфита за идващия ден, като умело успявах да съчетавам детските си дрехи. На 14 години имах награда в училище за Мис Стил. Като пораснах малко и видях какво е положението в България ТОГАВА, реших да се насоча по-скоро към интериорния дизайн и да последвам традицията в моята фамилия на архитекти. Затова и завърших такава специалност в Милано. Но пък, завръщайки се в България, осъзнах колко много е напреднала модата тук и как хората все повече са "в крак" с нея, което ме накара да направя собствена марка и да пренеса вдъхновението си от Милано, тук.

Как обичаш да изразяваш себе си - чрез мода, стайлинг или интериор?

От край време модата ме вдъхновява. Тя е моя муза. Стайлингът за мен е много важна част от ежедневието, защото той отразява индивидуалността ни. Няма ден, в който да не съм премислила добре облеклото си спрямо мястото, където отивам; хората, които ще срещна и настроението, в което съм. Мисля, че професията стилист е много важна и трудна, тъй като трябва да навлизаш под кожата на човека срещу себе си. Следователно чрез дрехи и аксесоари да покажеш неговата същност. Същото е и при интериорния дизайн. Ние сме преди всичко психолози. Разговаряш с клиентите, влизаш в главата им и се опитваш да мислиш вместо тях, за да се получи нещо, което наистина да им хареса. Разбира се, използваш собственото си въображение и креативност, за да направиш продукта качествен и интересен. Материалите, цветовете, аксесоарите и мебелите са също толкова важни, както и какви обувки, чанта и дрехи ще съчетаеш.

Каквa е пресечната точка за теб между fashion&interior design?

Аз завърших Istituto Marangoni, който е изцяло за мода и дизайн. Там е постигната една прекрасна симбиоза. Когато твориш, ти се вдъхновяваш, но и следиш какви са тенденциите, за да си тренди и в крак с времето. Както в модата, така и в интериора има много сходни стилови кодове, свързани с тенденции на цветове, материали и десени, форми и геометрии. Аз лично се вдъхновявам от големите имена на съвременната мода, те пък от своя страна често взимат форми и геометрии от архитектурата и дизайна. Двете сфери си взаимодействат.

Снимка: LadyZone.bg

Какво трябва да притежава една жена според теб в днешно време за да бъде винаги модна?

Преди всичко една жена трябва да има стил. И какво значи стил? Стил на живот, стил на обличане, стил на хранене дори. Ако моят стил е така нареченият street style, смесване на различни трендове в модата, то майка ми например следва алтернативния дизайн. Стилът е въпрос на индивидуалност, характерност. Аз съм човек, който обича да живее, да прави много неща и да се развива в различни сфери, било то и съвсем различни, това се отразява и на начина ми на обличане. От друга страна майка ми например е силна жена, със строга индивидуалност, динамична и различна от всички останали. Затова тя намира себе си извън модата, в алтернативните дизайнери.

Какъв би бил твоят аутфит, ако може да се вместиш само в един?

Тесни дънки, бяла тениска, кецове, раница.

Любимият ти Prêt-à-Porter бранд?

John Galliano - всичките му Prêt-à-Porter модели са уникални. Те имат много особен характер, изпълнение са с цвят и палитра от емоции. Въпреки всички истории в последно време, за мен той е велик дизайнер.