Когато видите за пръв път Ники, не може да прецените дали е част от екипа за фотосесия – модел или стилист... Креативността и позитивността са сред качествата, които присъстват в неговия характер и може би заемат челна позиция. Изключително талантлив и харизматичен! Представям ви стилиста на HARPER’ S BAZAAR за България и bTV - Николай Христов.

Какво ти дава модата?

Днес, тя е предимно моята професия и служи като платформа за творческа изява. Модата винаги е била много неща за мен - изразявала се е като мечта, средство за комуникация с околния свят, на моменти даже е служила терапевтично...

Каква е твоята дефиниция за стайлинг?

Дефиницията ми за стайлинг е именно изразът чрез модата. Ако приемем, че начинът, по който изглеждаш, е твоята визитка към света, стайлингът се превръща в нещо толкова лично, колкото и субективно. Стайлингът дава смисъл и контекст на дрехите. Придава на модата четимост и може да подскаже за човекa, личния му стил и емоционалност. Стайлингът е много повече от това да намериш най-подходящия цвят обувки в съчетание с перфектната чанта.

Завършил си актьорско майсторство във Ванкувър. Как всъщност реши да се занимаваш със стайлинг в България?

Да! Веднага след гимназията записах PR. После се пренасочих към актьорското майсторство. След като се върнах в България не бях сигурен с какво ми се занимаваше, тъй като тук няма голямо поле за изява за актьори, поне в сравнение с Канада. Отидох на интервю за административна работа в издателство и в последствие разбрах, че става дума конкретно за сп. HARPER’S BAZAAR. Имах невероятния късмет да се запозная с главния редактор, Милена Алексиева, без която може би нямаше да бъда тук днес и да правя всички тези неща, които обичам. Тогава разбрах, че това е професията за мен и започнах да се развивам в тази насока. Мога да кажа, че е било случайно, но мисля, че съдбата си знае работата.

Какво се крие зад крeaтивността на артист като теб?

Мисля, че е съвкупност от вдъхновения, които те изтласкват в определен стил или естетика. Това важи за повечето хора, които творят или се занимават с по-артистични дейности. Спомени от детството, като майка ми, например, и начинът, по който тя се е обличала. Герои от книги и филми. С течение на времето вкусовете се наслояват и рафинират в дадена посока, която диктува начинa, по който работата изглежда. Когато се подготвям за модна сесия съм забелязал, че винаги се връщам към сходни референции и усещане. Дрехите винаги са различни, но жената, която създавам като персонаж не се променя особено много.

  

Кое е първото при теб - идеята или желанието за създаване на мода?

Аз никога не съм имал желанието да създавам мода. Мисля, че има толкова много талантливи дизайнери, които са родени да правят именно това. Това, което обичам да правя, е да интерпретирам тези творби. Вълнуващото за мен е да създавам сюжети с тези дрехи!

Дрехата, която никога не би вкарал в свой стайлинг?

Никога не казвам никога. Харесвам почти всичко или поне мисля, че има място и време за всичко. Особено в момента, когато модата е толкова всеобхватна и лишена от правила. Това прави работата ми интересна. 

 

Каква е перфектната визия за теб?

Това е доста относително. Мисля, че със самото обличане на въпросната визия, просто знаеш. Независимо от настроението ви, или въртележката от тенденции, които ни облъчват от всякъде и докарват до банкрут в стремежа си да бъдем на гребена на модната вълна, може би сте забелязали, че винаги се връщате към една и съща изпитана формула. За мен това е хубаво сако върху уголемен тишърт и любимите ми слим фит дънки. Обувките винаги се променят, може да е кожена обувка с връзки, кецове Converse или маратонки Nike Air Max. Защото, както знаем, вече всичко се съчетава с всичко. И все пак не го приемайте прекалено буквално, има професионалисти, които могат да ви покажат точно как.

Какво тряба да притежава според теб една жена, за да бъде винаги безупречна и актуална?

Чифт изискани обувки с висок ток. С остър връх и много тънък ток стилето или сандали с каишки. Всичко се свежда до обувките. Може да сте облякла най-красивата рокля на света, но щом възхитата в погледа на човека срещу вас угасне, когато стигне краката ви, уви усилията са били напразни.

Всяка жена трябва да има набор от класически неща, които да служат като основа за онези непрактични покупки. Представете си бежов тренчкот, бяла копринена риза, кашмирен пуловер, перфектния деним за вашата фигура, структурирана сива рокля. Имате ли тези, по-basic неща, тогава можете да експериментирате с принтове, ярки цветове, преекспонирани коктейлни бижута или асиметрични кройки. 

Любимият ти haute couture?

Джон Галиано за Christian Dior Haute Couture пролет-лято 2003. Това като цяло беше много силен период за къщата и остави ярка следа в съзнанието ми. Майсторството и театралността на фона на всичко останало, което се случваше в този момент, беше толкова декадентска и зрелищна. Това породи идеята за модата като фантазия за мен. Всичко е позволено и на макс, и фактът, че това може да бъде израз на всички наши мечти, а не просто конфекция, която обличаме от необходимост. 

Снимка: Димитър Ламбов