Знаете ли, че:

• Разлагането на 1 пластмасова капачка ще отнеме до 1000 година
• Пластмасовите капачки лесно попадат сред храната на много представители от животниския свят – риби, морски и земни бозайници, птици и дори крави. Поглъщайки пластмаса, кръвта им се натравя и за кратко време те умират.
• Само американците хвърлят 2 млн. пластмасови бутилки в кошчето на всеки 10 минути
• Не навсякъде по света пластмасовите отпадъци минават през рециклиране, макар че се работи бавно, но усилено по този проблем.

 

Предлагаме ви няколко идеи, свързани с интересни и полезни приложения на пластмасовата капачка:

Затворете найлоновата торбичка

Торбата с боклука е твърде препълнена и тежка. Нямате подръка връвчица или ластик, за да я стегнете, но… наблизо имате пластмасова капачка. Ето го и решението – внимателно направете с нож хоризонтален и вертикален разрез в средата на капачката, за да се получи кръст, и промушете свободния край на торбата. Издърпайте надолу капачката, за да я затворите и торбичката с боклук е готова за изхвърляне.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Запазете хладилника свеж и чист

Всички знаем колко неприятни следи оставят бутилките, кутиите и бурканите по рафтовете на хладилника, които доста трудно се почистват. Ето и спасението – просто поставяйте под всеки от тях пластмасова капачка. Така определено ще си спестите времето и труда покрай търкането и почистването на така досадните жълти очертания.

Красива подложки за чашите

Когато сервирате на малчуганите чаши с напитка и бутилка, сложете отдолу подложки от пластмасови капачки. Това определено ще затрудни зацапването на покривката, пък и ще придаде настроение сред децата. Добра идея е да оцветите всяка капачка, да нарисувате красиво изображение или да я облепите със стикери с любимите герои на мъниците.

Снимка: thecraftycrow.ne

Това определено ще внесе у децата приятно чувство на естетическа наслада. Такива подложки може да декорирате и по ваш вкус, като им придадете художествена стойност и арт звучене, което ще впечатли дори и ценителите на изкуството.

 

Оформете порциите при замразяване

Преди да сложите в хладилника нарязаното месо, поставете под всяка пържола пластмасова капачка. Така, като ги изкарате замръзнали, ще ги отделите лесно една от друга и тяхната форма няма да се развали.

Дори може да превърнете пластмасовата капачка в красива запушалка за мивката

Ако ви липсва тапата на мивката, а желаете да й придадете свежест, закрийте каналчето, с декорирана от вас или оцветена в пъстри тонове пластмасова капачка.

Снимка: thecraftycrow.ne

Ако пък просто искате да я напълните с вода, една обикновена пластмасова капачка, обърната с вътрешната част надолу, ще ви свърши чудесна работа.

 

С пластмасови капачки декорирайте дома си

Може сами с помощта на малчуганите да измайсторите пъстра "мънистена” завеса от капачки, нанизани на восъчна корда.

Снимка: motherrising.blogspot.com

Украсете лампата, като я обгърнете със "сияещо" покритие, сътворено от бели пластмасови капачки.

Снимка: refabdiaries.com

Използвайте лепило от борова смола и "обрисувайте" масата във всички багри на дъгата с многоцветна фигурална декорация. Доверете се на въображението си и на творческия си усет.

Снимка: refabdiaries.com