За филца и неговото обработване вече сме си говорили. Съществуват две техники за обработка на филца – иглонабиване и плъстене. Но това хората, които се занимават с подобни чудесии, знаят прекрасно. И все пак за тези, които не са толкова запознати с филца (или т.нар. пресована вълна) изясняваме – иглонабиването е сух метод на обработка на вълната, при който се използват дунапрен за подложка и специална игла, за да се оформи вълната в желаната форма. При другия метод – плъстенето, филцът се обработва със специална течност – вода, в която е разтворен домашен сапун.

Топли бижута от филц>>

И така, какви чудесии можем да си направим от филц, комбинирайки и двете техники, проявявайки малко въображение и изобретателност, заповядайте нашите идеи:

Топли зимни чехли

Снимки: duitang.com

Чехлите, а също и традиционните руски „ботуши” от филц се правят с помощта на калъп. Използва се техниката плъстене, а вълната се увива около калъпа. Декорациите също могат да се направят с тази техника.
 

Калъфи за телефон

Снимки: etsy.com

В магазините могат да се намерят парчета филц, които наподобяват по форма лист хартия. От тях много лесно може да изрежете макет, голям колкото телефона ви и да го зашиете с игла и конец. Декорацията е по-желание.

 

Направи си "вълнени" сапуни>>
 

 

Супер реалистични животни

Снимки: 96195.com

За изработката на цяла животинка могат да се използват и двете техники за обработка на вълната. Дрехите и другите аксесоари могат да се изплетат на една или две куки.

 

 

Кукли


Тези кукли конкретно са направени от парчета филц, които обикновено може да намерите във формата и големината на лист хартия А4. За пълнеж се използва мека материя (памук, парцали). За очите могат да се използват копчета. Нужни са и игла и конец, за да бъде зашита куклата и да придобие вида, в който я виждате.

Как се прави "дантелен порцелан”?>>

Капкейкове

Снимки: etsy.com

При направата на капкейкове се използва същата техника като при куклите. При конкретните вкусотии от снимките, са използвани различни цветове конци, за да се постави акцент. Допълнителни материали за декорация – копчета и мъниста.

 

 

Дамски чанти

Снимки: etsy.com

За изработката на основата на чантите може да се използва мократа обработка на филца. Когато се намокри, обработи и след това се остави да изсъхне, вълната запазва придадената й форма. За допълнителна украса и цветове може да използвате подръчни материали и въображение.

Шибори – древна техника за изящно боядисване на платове>>
 

 

 

Есенна декорация – жълъди

Снимки: supermarkethq.com

За да си направите жълъди, ви трябват истински „шапчици от тях”, които сте събрали в парка или гората и малка част от букле непредена вълна, от което трябва да оформите малка топка, която да пъхнете под шапката на жълъда.