Само който е имал бебе, може да разбере колко много време са 6 месеца. Тази седмица дъщеря ми навърши половин година и ми е много трудно да повярвам, че е същото дете, което виждам на снимките от преди 6 месеца.

От известно време я взимаме при нас в леглото сутрин, защото на нея вече ѝ се става, но ние със съпругата ми искаме да спим. И днес ме събуди една малка ръчичка, която ми бъркаше в устата. Като отворих очи, ми се усмихна и ме поздрави с „а-уу“. И си спомних първия път, когато я видях – тогава отвори само едно око, погледна ме критично и пак заспа.

Дж. К. на 20 дни (още не може дори да се обърне) и Дж. К. на 6 месеца (вече може да пие бира)

Не мога да повярвам, че само за половин година се е променила толкова много. И се замислих дали аз съм се променил също. Затова реших да се срещна със себе си отпреди 6 месеца и да проверя какво бих си казал. Мога да направя това, защото си спомням как мислех тогава и съответно какви въпроси бих си задал.

Ето докъде доведе това кратко интервю през времето.

Въпрос на Мишо отпреди 6 месеца: Всяка сутрин, когато се събудя, съм почти изненадан, че бебето е още живо. Струва ми се страшно крехка и безпомощна. Ще стане ли по-лесно?

Отговор на Мишо днес: Всичко ще се промени, но няма да стане по-лесно. Много скоро ще спреш да се стряскаш всеки път, когато се закашля, но ще се сблъскаш с много по-големи проблеми. Малкото човече ще започне да плаче по куп причини – някои физически, като например растящите зъбки (от сега те предупреждавам, че това може да е много дълъг процес и на 6 месеца все още няма нито един), а други емоционални. Например като ѝ писне играчката, с която се е забавлявала допреди една минута или пък когато внезапно реши, че вече не иска да си играе сама и се нуждае от прегръдка.

Спането, храненето и отношенията със съпругата ти също ще станат по-сложни и ще предизвикат много конфликти и безсънни нощи.

Въпрос на Мишо отпреди 6 месеца: Тоест бебето няма да ни сплоти с Радина, а ще ни скара?

Отговор на Мишо днес: Вероятно това не важи за всички двойки, но при вас конфликтите ще се задълбочат. Колкото и да сте подготвени за промяната, която идва с раждането на дете, ще се изненадате какво не сте предвидили.

Това кой поема по-голяма отговорност за бебето ще се превърне в сериозен проблем за вас. Тя ще има чувството, че сама трябва да се справя с всичко, защото ще прекарва повече време с детето. Ти пък ще чувстваш, че тя никога не оценява какво правиш и че се дразни, когато правиш нещо за забавление. Не мога обективно да ти кажа кой е прав и кой греши, макар че имам доста категорично мнение по въпроса.

Въпрос на Мишо отпреди 6 месеца: Поне ще станем ли по-добри в отглеждането на дете или ще продължаваме да имаме чувството, че сме се захванали с нещо, което не ни е по-силите?

Отговор на Мишо днес: Всичко, което сега ви тормози, ще ви се струва елементарно в сравнение с нещата, които ще ви тормозят след 6 месеца. По това време бебето вече ще се върти като пумпал и ще прави първите си опити да пълзи.

Всеки ден ще имаш чувството, че в ръцете ти е попаднало ново бебе. И тъкмо когато научиш нещо, ще трябва да го забравиш и да учиш нещо ново в движение.

Въпрос на Мишо отпреди 6 месеца: Поне ще спре с повръщането, нали? Вече няма да е толкова гнусно?

Отговор на Мишо днес: С това ще спре, но ще се появят други неща, които по принцип мразиш в децата. Например лигите – в момента, в който зъбките започнат да я дразнят, ще започне да отделя повече слюнка, отколкото си мислиш, че има в тялото ѝ. Освен това изпражненията ѝ ще се променят. Не се говори много за това, но акитата на бебето няма винаги да останат жълти и с аромат на тесто за сладки. Ще се променят като консистенция, аромат и количество.

Хубавото е, че с всичко това се свиква и след 6 месеца няма да ти прави впечатление, нито да те гнуси. Ще го осъзнаеш, когато веднъж я вдигнеш над главата си и тя повърне в устата ти. Това може да ти се струва като най-отвратителното нещо сега, но тогава ще ти се стори като забавна татковска история. Само недей да я разказваш докато някой се храни!

Въпрос на Мишо отпреди 6 месеца: Тоест моето дете няма да е по-различно от келешчетата на всички останали?

Отговор на Мишо днес: Не. И не само детето ти ще прави всички неща, които те дразнят в другите малки деца, но и вие със съпругата ти ще имате всички досадни черти, които те дразнят в другите родители. Ще напълните Facebook със снимки на бебето и при всяка възможност и всеки разговор ще намирате начин да разкажете нещо, което е интересно само на вас. Буквално ще започнеш да занимаваш читателите на LadyZone с истории за бебето си.

Явно когато бебето си е твое, нищо от това не те дразни. Ще ти се струва, че имаш най-прекрасното човече на света и че историите, които можеш да разкажеш, са най-вълнуващите на света… нищо че всички родители са ги преживели.

Въпрос на Мишо отпреди 6 месеца: Ако след 6 месеца нищо няма да е по-добре, сгрешихме ли, че избрахме да имаме дете? Безвъзвратно ли изгубихме личния си живот и времето си?

Отговор на Мишо днес: За това ще трябва да питаме Мишо след 6 месеца или по-скоро след няколко години. Това, което мога да ти кажа аз е, че промяната в живота не означава задължително отказване от живеенето.

Все още ще намираш време да правиш нещата, които обичаш – да четеш, да гледаш филми и сериали и да излизаш с приятели. Просто ще трябва да промениш начина, по който правиш всички тези неща. С внимателно планиране и съставяне на графици, ще можеш да отделиш някакво време за всичко, което обичаш. Не знам как ще е след 6 месеца от моето време, защото нещата стават по-сложни, но на този етап можеш да отделяш по 2 часа за себе си през седмицата и около 6 през уикендите. Знам, че ти се струва малко в сравнение с времето, с което разполагаше преди, но ще се адаптираш.

Мишо отпреди 6 месеца: Добре. Благодаря за информацията. Отивам да пера дрешката на Дж. К., защото памперсът пак пропусна. Дано намерим по-добра марка.

Мишо днес: Ще намерите (няма да казвам, за да не правя реклама), но от време на време пак ще се налага да переш ако от дрехите. Аз сега отивам да чистя пюре от морков от стената. Надявам се Мишо след 6 месеца да може да ме увери, че храненето става по-лесно и по-чисто занимание.