Със съпругата ми много се гордеем, че можем да пътуваме със съвсем малко багаж. Ходили сме на неколкодневни пътувания с хора, които сякаш са понесли всичко, което притежават – по два куфара на човек, докато ние сме с по една малка раничка, в което може да се намери всичко необходимо. Преди време така отидохме за цяла седмица в Лондон, за да обиколим местата в околността, които са свързани с „Хари Потър“. Откакто обаче се роди нашата Дж. К., всичко се промени – сега едно пътешествие до София е свързано с толкова много багаж, че ми трябват три слизания до колата, за да кача всичко.

Хубавото е, че поне нямаме куче (защото съпругата ми не позволява)
Снимка: istockphoto.com

Първите месеци от живота на бебето са свързани с много медицински прегледи, които правим в София, а през останалото време живеем в едно хубаво планинско село. По тази причина ни се налага да пътуваме до града поне един-два пъти месечно и всеки път се изумяваме колко багаж носим със себе си.

Вече сме се специализирали в подреждането на багажа, за да можем да го отнесем на един път (ще се изумите колко неща може да носите, ако сложите раница на гърба, една отпред, две чанти на раменете и две в ръцете), но в началото не беше така.

Снимка: istockphoto.com

Най-запомнящо се беше първото ни пътуване. Тогава бяхме довели Дж. К. на първия ѝ преглед при педиатър и бяхме успели да съберем в колата дрешки, памперси, резервни бутилки и кутия с адаптирано мляко, две хавлии (ако наака едната), пелени за еднократна и многократна употреба, повивалник, стерилизатор, нагревател, помпа за кърма, детска количка и бебешка ваничка. Като набутахме всичко това в багажника и купето, почти нямаше място да влезем и ние тримата. И всичко това само за едно човече, което е малко повече от половин метър дълго.

На тръгване родителите на съпругата ми ни помогнаха да натоварим, но разтоварването беше изцяло моя грижа и ми досади ужасно. Единствено бях благодарен, че решихме да купим две легла, така че имахме в София и не се налагаше да носим и кошарката. Това беше последният път, в който донесохме всичко.

Снимка: istockphoto.com

За следващото пътуване решихме, че не ни трябва нагревател и стерилизатор, че мивката в банята върши същата работа като ваната, една хавлия е достатъчна (при инциденти перем) и че от нашата спалня става чудесен повивалник.

Сега пътуванията са много по-малко натоварени и откакто започнахме да опаковаме нещата по-съобразително, вече са и по-лесни за качване, но ако видите човек, натоварен с две раници и 4 чанти, това най-вероятно съм аз или някой друг нов татко. И това само за пътуванията ни до София. Подозирам, че когато направим първото си пътуване за почивка с бебето, ще имам с какво да разширя тази публикация.