Много е хубаво да имаш приятели, които правят шоколад. А когато шоколадът е качествен и космически вкусен, а приятелите от ателие за ръчен шоколад Perfetta – дружелюбни и гостоприемни, няма как чревоугоднически да не прекалиш с тестването на… Я, да видим дали си спомням – шоколад с джинджър, с круша, с уиски, с италианска грапа. После малко черна сол за баланс на вкуса и помирисване на тайнствени източни подправки от малки кутийки – кехлибар, сандал и смола.
Звучи вълшебно, защото е! И само на такова място може да се роди Дядо Коледа.
Не, не съм прекалила с шоколада и нямам халюцинации. Ще ви покажа в снимки как Мoни от Perfetta излива шоколадовата 3D фигурка на добрия старец, така че той да зарадва окото и небцето.
1. Дядо Коледа се излива в специално направени за целта формички, които се състоят от две части.
2. За удобство, двете части се фиксират отстрани с щипки.
3. В долната част има голям отвор, през който се налива шоколадовата струя. Стените трябва внимателно да се облеят с какаовата смес и още по-внимателно излишното от нея да се отцеди. След това формата се поставя в хладилник, за да се охлади на температура -10/-11 градуса.
4. Когато шоколадът започне да се втвърдява, се прави още едно обливане на формата с шоколад, за да станат стените по-плътни. Формичката отново се връща в хладилник.
5. Готовият, добре оформен и достатъчно охладен, шоколадов Дядо Коледа сам се отлепя от формичката и въздухът между стените и шоколада е видим с просто око.
6. Щипките се откопчават и формата се отделя от шоколадовата фигурка. Излишният шоколад от ръбчетата внимателно се остъргва с нож.
7. След това Дядо Коледа може да бъде изрисуван с бял шоколад, опакован в прозрачен плик с красива панделка и подарен. В случая на мен!
Вместо да ми завиждате, че се облизвам вкусно и в ушите ми звучат шоколадови камбани от удоволствие, и вие може да си поръчате от шоколадово ателие Perfetta - бонбони с различни вкусове, шоколадови фигури по ваш проект и какво ли още не.
И как после Коледата да не е най-вкусната и нежно топяща се в устата?!