#Кавказкият тип коса
Обикновено е притежание на европейките и обитателките на скандинавските страни и Северна Америка. Характерни белези за този тип коса са овалното напречно сечение, растежът между 5-7 години и разнообразието от багри, вариращо от много тъмен до светло рус цвят.

#Афро-карибски тип
Обикновено много ситно накъдрена, с предимно тъмен до черен цвят. Среща се предимно в Африка и на Карибите. Афро-карибската коса е с формата на бъбрек при напречен разрез. Лесно се поврежда. Бъдете внимателни, когато извършвате процедури, особено с химически препарати.

#Азиатски тип
Този тип коса се среща при хората от Китай, Япония и Монголия. Азиатската коса често е права и уязвима. Среща се и на леки вълни. Най-често е черна на цвят, но може да варира от много тъмни до средно кестеняви нюанси. Тя също така може да бъде дебела и много здрава. Напречното й сечение е кръгло. Цикълът й на растеж може да продължи до девет години. Ако подстрижете азиатска коса много късо, тя може да застане изправена/щръкнала навън от главата.

Всеки тип коса може да се срещне във всяка една етническа група и националност. По-долу следва полезна информация как и какви грижи да полагаме за косата си според нейния етнически вид и характеристики:

#Афро-карибските коси
- Храктерните за тях естествени ситни къдрици могат да се окажат доста трудни за поддържане. Косата от афро-карибски тип е естествено суха, по-слаба и чуплива.
- Тя е единственият вид косата, която се нуждае от специализирани грижи, тъй като е най-уязвима.
- Този тип коса се нуждае от шампоан и балсам с високо съдържание на влага, които да я предпазват от бързото изсушаване. Ето защо маслата и хидратиращите и мазни маски са особено подходящи именно за този тип коси. Те придават така търсения блясък и сияние, които в естествено състояние липсват при афро-карибските коси.

- Една популярна и актуална тенденция сред притежателките на афро-карибски тип коса, е изправянето им. Поради слабостта и уязвимостта, характерна за този тип коси, честото им подлагане на подобни манипулации – преси и химична обработка, може сериозно да увреди косъма. Изправянето също така води до разграждането на т.нар. "протеинови връзки", които се грижат за естествената здравина на къдравата коса.

#Азиатските коси
- Азиатската коса обикновено изисква по-малко грижи в сравнение с афро-карибската коса, но и тя не по-малко от нея може да се окаже податлива на накъсване.
- Азиатската коса има два пъти по-голям диаметър и много по-дебела кутикула от косъма на кавказкия тип. Структурата на косъма на повечето типове коси е изградена от около пет слоя обвивка, докато този на азиатската коса притежава близо 10 слоя.
- Азиатската коса се отличава с бързия си растеж. Тя расте с рекорден темп от 1.3 cм на месец. За нея именно е характерен и най-дългият цикъл на растеж, с продължителност до девет години, в сравнение със средните две до седем години при другите типове коса.
- Тъй като азиатската коса е по-дебела, а понякога и по-дълга, тя също има тенденция да губи повече влага, което да доведе до нейното изсушаване и изтощаване.
- За да поддържате косата си гладка и достатъчно хидратирана, веднъж седмично я третирайте с овлажняваща маска. Редовното подрязване на краищата на всеки 2-3 месеца също запазва косъма от цъфтеж и чупливост.
- Използването на естествени масла е препоръчително и за азиатския тип коса. 1-2 пъти седмично, вечер преди сън нанасяйте една капка масло върху нея, втривайте нежно, като масажирате скалпа си от корена до върха. Покривайте с найлонова шапка. На сутринта отмивайте с шампоан.

#Кавказките коса
- Кавказкият тип коса е по-малко склонен към накъсване и чупливост. Но неговият диаметър е по-малък, което означава, че косата също често може да изглежда отпусната и безжизнена.
- Подходящо за нея е третирането й със специални мусове или маски за обем.
- Хората с кавказки тип коса също трябва да избягват сешоарите и прякото подлагане на косата под слънчевите лъчи, тъй като всичко това може да доведе до нейното омазняване и изсушаване.
И накрая няколко златни съвета от златния списък с правила на професионалистите: Третирайте косата си предимно с продукти на естествена основа, избягвайте продуктите с химични добавки в тях. По-малко химична обработка. Сред маслата особено благодатно въздействие върху косата оказват маслото от ший и кокос.