Боядисвате ли косата си повече години, отколкото може да си спомните? Или сте на път да започнете да променяте цвета ѝ? Какъвто ѝ да е случая, никога не е твърде рано или твърде късно да защитим инвестицията, която правим за външния си вид.

Да възприемаме боядисаната си коса като за инвестиция е чудесно начало. Когато харчим пари и време за външния си вид, искаме да изглеждаме прекрасно за възможно най-дълго време.

Полагайки добри грижи за косата си, боядисването ѝ ще издържи по-дълго, а тя ще изглежда по-жизнена, здрава и блестяща.

Ето как да го постигнем:

МОЖЕ ЛИ БОЯДИСАНАТА КОСА ДА БЪДЕ ЗДРАВА?

Да, боядисаната коса може да бъде здрава, но това до голяма степен зависи от това какви грижи полагаме за нея.

Снимка: Canva

Следвайки тези стъпки, за грижа за боядисана коса, ще я запазим здрава и красива, независимо от интервенциите, на които я подлагаме:

1. ИЗБЕРЕТЕ НЕЖЕН ШАМПОАН
Хидратиращият шампоан е най-добрият избор след смяна или освежаване на цвета. По време на процеса на боядисване химикалите проникват във външния слой на косъма, за да може вътрешният да абсорбира цвета.

След като химическият процес е приключил, косата е увредена. Това я прави склонна към изсушаване.

Ето защо, експерти препоръчват да използваме нежен, хидратиращ шампоан.

Снимка: iStock

2. ХИДРАТИРАЙТЕ КОСАТА С БАЛСАМ
Хидратираната коса задържа по-ефективно цветните пигменти.
Преди да се подложим на боядисване, трябва да изберем дълбоко хидратиращ балсам с високо съдържание на хидратиращи съставки, за да подготвим косата си по-добре да поеме цвета.

Най-добрият начин за постигане на дълготрайни резултати от боядисването е да имаме добра основа. Това означава, че косата трябва да е много добре хидратирана преди самото боядисване в салона.

3. ИЗПОЛЗВАЙТЕ МАСКА ЗА КОСА ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО

Маската ще ни помогне да възстановим косата си след боядисване. Използвайки я веднъж седмично, ще се учудим, колко дълго се задържа цветът ѝ. Маската ще направи косата ни по-лесна за оформяне и стилизиране. Освен това, ще е по- хидратирана, така че цветът да ще се задържи по-дълго.

Снимка: iStock

Според специалисти, ако започнем да използваме хидратиращи маски, три седмици преди боядисването, това ще помогне да се възстановят всички увреждания, да се хидратира ствола на косъма и да се запечата кутикулата. Колкото по-гладка е кутикулата, толкова повече цветен пигмент ще навлезе в косъма и ще остане в него за по-дълго.

4. БАЛСАМ ЗА БОЯДИСАНА КОСА, ЗА ДА Я ПОДДЪРЖАМЕ ЗДРАВА

След като излезем от салона, развявайки прясно боядисаните си коси, трябва да направим всичко възможно, за да подхраним третирания косъм.

Последващата грижа е от съществено значение за поддържането на цвета, подхранвайки косата си всеки път, когато я мием с балсам за боядисана коса. Никога не трябва да го пропускаме, ако не ни действа и след измиване усещаме косата си твърда и суха, непременно го сменяме по- подходящ.

5. ИЗСТИСКАЙТЕ ВОДАТА ОТ КОСАТА, ПРЕДИ ДА НАНЕСЕТЕ БАЛСАМ

След като измием косата си с шампоан и я изплакнем е добре да използваме малка кърпа и внимателно да изстискаме излишната вода. Това е едно от най-добрите неща, които можем да направим за нея при подготовката ѝ за нанасянето на балсама.

Ако оставим излишната вода, можете да забележим, че балсамът се плъзга по дланите ни, докато го нанасяме. Чрез премахването на излишната вода продуктът остава върху косата.

6. ИЗБЯГВАЙТЕ ДА МИЕТЕ КОСАТА С ГОРЕЩА ВОДА

Топлината, независимо дали е от слънцето, сешоара или крана с гореща вода, уврежда косъма. Това прави топлината един от най-големите виновници за изсушаването на косата. Не може да избегнем всякака топлина, но можем да мием косата си с хладка вода, за да намалим вредите от горещата.

Снимка: iStock

Сушенето, пресите и машите, както знаем също имат пагубен ефект и върху света и здравият вид на косата. Специалисти препоръчват поне веднъж седмицата да я оставяме да изсъхне от самосебе си, без да използваме сешоар.

Ако това по-възможно да се случи през лятото, то в студените месеци тази задача става леко не посилна. Вариант е да намалим температурата на самия сешоар или времето за сушене, като я оставим леко влажна.

7. ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНИЯ ПРОДУКТ ЗА ОФОРМЯНЕ НА КОСАТА

На пазара можем да открием богат избор от продукти за оформяне на косата и такива, които я предпазват от топлиннта ѝ обработка. Така както използваме серуми за лице, така трябва да се снабдим и с такива за коса, които ще ни помогната в процеса на стилизирането ѝ, но същевременно ще я предпазят от топлината, ще я подхранят, за да изглежда все така здрава, блестяща и със страхотен цвят.