Сигурно почти всяка жена ще се съгласи, че едно от най-хубавите усещания е на току що измитата коса, която е обемна и блестяща на светлината.

Но колкото и да обичаме да имаме чиста коса, миенето ѝ може да бъде изтощителна и трудоемка задача и по-скоро задължение, отколкото удоволствие. 

В динамичното ни ежедневие не винаги имаме време да отделим нужното внимание на прическата си и много често вместо да измием косата си се доверяваме на сухия шампоан, който обаче не невинаги е толкова добра идея. 

Ако мием косата си твърде рядко, рискуваме да имаме проблеми със скалпа, които могат да доведат до косопад. 

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА МИЕМ КОСАТА СИ?

 

Това зависи от няколко фактора, ако скалпът ни е сух и не използваме много стилизиращи продукти, може да е достатъчно да мием косата си веднъж седмично - предполага се, че Джулия Робъртс следва тази рутина. Това обаче не е универсално правило.

Стилизираме ли прекалено много косата си? Използваме ли много сух шампоан? Имаме ли вече пърхот? Мазен ли е скалпът ни? Това са все фактори, които могат да означават, че трябва да мием косата си по-често, т.е. на всеки два до три дни. 

Прекалено честото миене на косата може да я увреди, а прекалено рядкото миене също може да доведе до нежелани последици.

5 ПРИЗНАКА, ЧЕ НЕ МИЕТЕ КОСАТА СИ ДОСТАТЪЧНО ЧЕСТО

Трудно е да се обобщи колко често всъщност трябва да мием косата си. Ако усетим един или повече от посочените по-долу предупредителни знаци, трябва да се опитаме да експериментираме с честотата на миене. Или, ако се съмняваме, да се консултираме с дерматолог.

Ето пет признака, че може би трябва да мием косата си по-редовно:

 

МАЗНА КОСА

Най-очевидният признак, че измиваме косата си твърде рядко, е омазняването на корените и липсата на обем. Ако не отмиваме редовно излишния себум от скалпа си, косата ще стане жилава и тежка. При някои хора това се случва само един ден след измиването. При други това отнема повече време. 

Между другото, мазната коса не само се вижда, но и мирише - сместа от мъртви кожни клетки и себум върху скалпа всъщност представлява идеална среда за размножаване на бактерии, което може да доведе до неприятна „миризма на главата“.

ПОЯВАТА НА ПЪРХОТ

Пърхотът не е непременно признак за рядко миене на косата, но скалпът ни непрекъснато произвежда себум - мазен секрет, който защитава и овлажнява кожата и косата. Ако косата се мие рядко, себумът може да се натрупа по скалпа.

В същото време клетките на кожата умират и постоянно се обновяват. Когато косата се мие рядко, тези мъртви клетки остават по-дълго време върху скалпа, което води до натрупване на мръсотия, мазнина и мъртви частици от кожата. Това натрупване създава идеална среда за размножаване на микроорганизми, като гъбичките Malassezia, които живеят естествено върху скалпа. Повишеното производство на себум и липсата на почистване могат да доведат до размножаване на тези гъбички.

 

Това е така, защото Malassezia се храни с мазнините в себума и когато се размножава, се отделят странични продукти, които могат да раздразнят скалпа. Това дразнене води до повишено производство на клетки и ускорено омазняване на кожата, което става видимо като пърхот.

СЪРБЕЖ ПО СКАЛПА

Сърбящият скалп не означава само сухота, причинена от прекалено честото миене, но е и индикация, че не мием косата си достатъчно. Върху скалпа могат да се натрупат балсами и стилизиращи продукти, мръсотия, пот и мъртви кожни клетки. 

Това натрупване осигурява идеална среда за размножаване на микроорганизми, като например гореспоменатата дрождичка Malassezia, която не само стимулира появата на пърхот, но и на други микроорганизми, които могат да раздразнят скалпа и да предизвикат сърбеж. Недостатъчното почистване на скалпа също благоприятства за кожни заболявания, като себореен дерматит, който е съпроводен със сърбеж.

СПЛЕСКАНА КОСА БЕЗ БЛЯСЪК

Косата е сплескана, без обем и блясък . Възможно е това да се дължи на натрупвания от продукти за оформяне и грижа, които загрубяват повърхността на косата и я правят по-малко способна да отразява светлината - особено ако използваме много сух шампоан между измиванията. 

 

Това е така, защото съдържащите се в него прахообразни частици правят косата да изглежда сплескана и без блясък, но един дълбоко почистващ шампоан може да върне косата към живот, особено в комбинация с балсам за блясък.

КОСОПАД

Повишеният косопад също може да означава, че не мием косата си достатъчно. Една от най-често срещаните причини за косопада, която е косвено свързана с рядкото миене с шампоан, е себорейният дерматит. Това състояние се характеризира със свръхпроизводство на себум и развитие на гъбички по скалпа.

Ако скалпът не е достатъчно почистен, производството на себум може да се увеличи и да стимулира размножаването им, което води до възпаление и дразнене. 

След това хроничното възпаление на скалпа може да доведе до косопад, като все пак си струва да се отбележи, че проучванията по този въпрос все още не са солидни. Редовното миене помага за поддържане на скалпа здрав и без раздразнения, а косата запазва и естествения си блясък.

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK