Свети Стефан се тачи като първомъченик - великомъченик за вярата и един от Седемдесетте апостоли. Приел християнството, той е бил ръкоположен за архидякон.

Оклеветен, Стефан бил повикан в Синедриона. Вместо да се защитава, той започнал да обвинява своите обвинители като припомнил всички благодеяния на Господа към еврейския народ.

Членовете на Синедриона се нахвърлили върху него и като го измъкнали вън от града в Йосифовата долина, около Кедърския поток, започнали да хвърлят камъни върху него.

През това време Стефан се молил изричайки: "Господи Иисусе, приеми духа ми!" След което коленичил, извиквайки на висок глас: "Господи, не зачитай им тоя грях!" и с тия думи предал Богу Дух за вечна Слава Божия. 

Това е третият ден на Коледа и последният църковен празник за годината. За Стефановден се казва, че "затваря кръга" на старата година.

И без именик в семейството всички се събират около обща трапеза с месни ястия. Баницата с месо и свинското с кисело зеле са сред традиционните ястия на трапезата.

Снимка: btvnovinite.bg

Честит празник на всички, които празнуват имен ден днес: Стефка, Стефан, Стоян, Станка, Стоил, Венцислав, Венцислава, Таня, Фани.