1. Да не почиствате четките
Всички пропускат от време на време тази операция. Дори професионалните гримьори признават, че почистването на четките е най-досадната част от работата им. А мръсната четка води до два проблема – смесване на цветовете и втвърдяване на косъма, т.е. губи се лекотата при работа с нея.

2. Нанасяне на бронзант по лицето
Ако искате да имитирате слънчев загар, ползвайте кремообразен автоброзант тип фон дьо тен за лицето, който унифицира тена по естествен начин, а не бронзант, защото разликата с белия врат ще ви издаде дори след свалянето на грима. Съвсем малко бронзант можете да мацнете на върха на носа, скулите, брадичката и челото.

3. Проверка цвета на фон дьо тена на китката
Всички го правят, а е изключително грешно и направо глупаво, защото цветът на кожата там почти винаги е по-светъл от тена на лицето. Все пак лицето е изложено на слънце много повече, отколкото китката ни. Фон дьо тенът трябва да се пробва върху челюстите.

4. Да се спи с грима
Всички знаят, че това е лошо, но е добре да припомним защо. Гримът навлиза в порите на кожата. Запушва и ги разтяга, а това ускорява процеса на стареене. Следователно естествените процеси на регенерация на кожата са възпрепятствани.

5. Грешно нанасяне на коректор
На пръв поглед изглежда логично да се сложи коректор само върху тъмните кръгове под очите, но много по-добре е той да се нанесе под формата на триъгълник, обърнат с върха надолу към брадичката. По този начин си осигурявате унифициран тен и сияйно излъчване.

6. Поставяне на молив за устни само по краищата
Можете да го правите само ако искате да се върнете в 90-те. Дори и да сложите отгоре червило, ще има лека разлика в цвета.

7. Ежедневно ползване на водоустойчива спирала
Можете да го правите само ако се занимавате със синхронно плуване или се потите като Веско Маринов. Тези спирали изсушават много миглите и ги изтощават, а по време на дългото и трудно почистване можете да нараните очите и да изгубите някоя или друга мигла.

8. Пропускане на основния слой при лакиране
Ако се чудите защо направеният вкъщи маникюр издържа само няколко дни, това е причината. Когато нанасяте основа преди цветния лак, вие си осигурявате трайност и плътност на лака.

9. Неправлиният руж
С грима подчертаваме чертите на лицето. Желанието на всяка една жена е да изглежда естествена и красива след нанасянето на обичайните за нея козметични продукти, включително и руж. Той е ключов при гримирането, затова е важно да изберем правилната текстура, която да ни осигури сияйно излъчване. Ружът на пудра може и да е по-траен, но днес кремообразната му формула е много по-удачна за постигането на желаната визия. Едно от големите му предимства е свойството да хидратира кожата. Скулите са добре подчертани, а епидермисът запазва своята еластичност.

10. Поставяне на твърде много фон дьо тен
Фон дьо тен се слага по цялото лице само ако искате да прикриете някакво обезцветяване или петна, защото има голяма вероятност да изглеждате сякаш сте с маска. Концентрирайте се само върху проблемните места като Т-зоната, около носа и под очите. Останалата част от кожата нека бъде естествена.

11. Употреба на сенки за очи с брокат за основа
Ако не искате брокатът от сенките за очи, които използвате, да попадне по цялото лице – не използвайте подобен грим за основа на клепачите. По-добре използвайте пудра за лице, за да изравните тена на кожата. След като гримирате очите си, може да сложите от блестящите сенки, използвайки четка, която предварително трябва да навлажните. Така ще предотвратите разнасянето на брокат по цялото лице.

12. Коректор при всички случаи
Да, но не винаги. Коректорът е добро средство за скриване на малките недостатъци по лицето, но той не е решението за заличаването на тъмните кръгове под очите или силните зачервявания по кожата. Колкото и коректор на слагате, контрастът си остава. Затова е препоръчително да използвате праймер за лице и след това да сложите пигметирана (зелена, жълта или виолетова) пудра за лице. Тя е предназначена да замаскира несъвършенствата по лицето, включително зачервявания, кръвоносни съдове, пигментни петна и др.

13. Извиване на миглите с вече нанесена спирала
В никакъв случай не трябва да се прави. Ще развалите грима, а и има опасност някоя мигла да се залепи за щипката за мигли и да се отскубне.

14. Грешно полагане на ружа
Ако просто сложите два кръга по скулите, ще приличате на клоун. Полагайте ружа от скулите към слепоочията, като се старайте цветът да прелива плавно.

15. Добавяне на лакочистител към шишенце със стар лак
Няма как да използвате за разредител на лака нещо, чиято цел е да го разруши. Ще получите неизползваема смес. Ако искате да разредите стар, позасъхнал лак, използвайте някой по-нов от същата цветова гама.

16. Неправилно осветление
Полагайте грима на осветление, близко до това на мястото, където отивате. Ако офисът ви е слънчев, гримирайте се близо до прозореца или направо на балкона (ако е топло, разбира се). Ако отивате в някой сумрачен бар, тогава можете да се разкрасите пред огледалото в антрето.

17. Да ползвате стара козметика
Гримовете имат трайност от няколко месеца до около година и половина. Не ползвайте стари продукти, а ги изхвърлете смело.

18. Грешен нюанс на коректора
Повечето хора си мислят, че трябва да ползват светъл коректор, но истината е, че той засилва вниманието към това, което се опитвате да скриете. Коректорът трябва да пасва на фон дьо тена.

19. „Помпане“ на спиралата в почти празно шишенце
Така вкарвате много въздух в шишенцето и съдържанието изсъхва. Можете да го правите само ако наближава Хелоуин и търсите плашещ ефект. В противен случай просто си купете нова опаковка.

20. Грешна основа за фон дьо тена
Ако ползвате фон дьо тен на водна основа, не го комбинирайте със силиконова основа, и обратното. Двата продукта трябва да са от един и същ вид.