Празниците не са само храна и напитки, но и това е особено важно. Ако в България за Коледа и Нова година приготвяме тиквеник и баница с късмети, то по света има свои традиции. Нека видим какви са те.  

 

 

 

Великобритания  - сочна пуйка с боровинки
Вътрешността й се пълни с билки и лимони. Пече се, докато коричката стане хрупкава и златиста. 

 

Снимка: iStock


Германия – ароматна гъска с ябълки
Характерно при приготвянето е добавянето на ром към течността, в която птицата се пече.

 

 

 

Финландия - глазирана печена шуна
Основно ястие в много скандинавски страни. В соса може да се добавят ябълков сос и стафиди.

Дания – свинско с карамфил
Шунката се залива със сос от кафява захар и лимон, който при печенето се карамелизира.

САЩ - запеканка със зелен фасул и гъби
Американците често поръсват запеканката с пържен лук.

Чехия - картофена салата
Зеленчуците се омесват с майонеза и сметана.

Русия – сельодка под шубой
Най-вкусната става с херинга.


Франция - коледно пънче (Bûche de Noël)
Класическата рецепта се приготвя с крем от кестени.

Снимка: Pinterest.com



Гърция - пай василопиота с бадеми и портокалов сок
Приготвя се за Нова година и се разрязва веднага след като тя настъпи.

Снимка: Pinterest.com



Канада – егног
Гъст коктейл от разбити яйца и сметана с различни добавки – кафе, бренди, карамфил, индийско орехче и т.н.