Празниците не са само храна и напитки, но и това е особено важно. Ако в България за Коледа и Нова година приготвяме тиквеник и баница с късмети, то по света има свои традиции. Нека видим какви са те.
Великобритания - сочна пуйка с боровинки
Вътрешността й се пълни с билки и лимони. Пече се, докато коричката стане хрупкава и златиста.
Германия – ароматна гъска с ябълки
Характерно при приготвянето е добавянето на ром към течността, в която птицата се пече.
Финландия - глазирана печена шуна
Основно ястие в много скандинавски страни. В соса може да се добавят ябълков сос и стафиди.
Дания – свинско с карамфил
Шунката се залива със сос от кафява захар и лимон, който при печенето се карамелизира.
САЩ - запеканка със зелен фасул и гъби
Американците често поръсват запеканката с пържен лук.
Чехия - картофена салата
Зеленчуците се омесват с майонеза и сметана.
Русия – сельодка под шубой
Най-вкусната става с херинга.
Франция - коледно пънче (Bûche de Noël)
Класическата рецепта се приготвя с крем от кестени.
Гърция - пай василопиота с бадеми и портокалов сок
Приготвя се за Нова година и се разрязва веднага след като тя настъпи.
Канада – егног
Гъст коктейл от разбити яйца и сметана с различни добавки – кафе, бренди, карамфил, индийско орехче и т.н.