Пълнена с ябълки пуйка със сос
Продукти:
1 пуйка
3 кисели ябълки
1 глава лук
2 ч.л. брашно
100 мл пилешки бульон
сол
подправки - черен пипер, естрагон, канела
Приготвяне:
Измийте пуйката и я осолете добре от двете страни. Поръсете я и с част от останалите подправки. Напълнете я с нарязаните на парченца предварително обелени ябълки. Главата лук нарежете на четвъртинки. Добавете и тях към ябълките. Прободете пуйката на няколко места с вилица. В голяма тава налейте 200 мл вода с малко сол и сложете в нея пуйката с гърба нагоре. Пече 1 час във фурната, като периодично поливате със соса от печенето.
След това обърнете пуйката и печете още 1 час. Отново поливайте със соса от печенето през 15 минути. След като пуйката се покрие с изкусителна златиста коричка, я извадете от фурната, а сосът от печенето излейте в купичка и го варете 2 минути, като постепенно към него добавяте бульона и брашното. Овкусете го с останалата част от подправките. Разбъркайте, докато се сгъсти и се образува гладка каша. Сервирайте с варено брюкселско зеле или пикантни печени картофи.
Немски коледни сладки Лебкухен
Продукти:
2 яйца
125 г захар
½ ч.л. смлян карамфил
½ ч.л. смлян джинджифил
½ ч.л. смлени семена анасон
1-2 щипки индийско орехче
½ ч.л. канела
2-3 капки ром
1 с.л. лимонов сок
½ пакетче бакпулвер
3-4 капки олио
125 г смлени бадеми + 125 г белени и счукани
125 г кандирани лимонови корички
За глазурата:
150 г пудра захар
2-3 с.л. гореща вода
Приготвяне:
Разбийте добре яйцата, като постепенно добавяте захарта. Към сместа добавете бакпулвера, джинджифила, индийското орехче, канелата, карамфила, анасона, есенциите, олиото, млените и счукани бадеми. Нарязаните на ситни квадратчета кандирани лимонови корички разбъркайте към останалата смес. Сместа разстилете внимателно върху кухненска хартия. С помощта на намазнена форма за сладки изрежете сладките и внимателно ги поставете в намазнена тава, също върху хартия за печене. Ако не разполагате с формички, достатъчно е просто да оформите тестото на топчета. Сложете сладките в предварително загрята до 180 градуса фурна, след което намалете огъня на 160 градуса. Печете около 20-25 минути. След като ги извадите, покрийте сладките с глазура от разбърканите пудра захар и гореща вода. Нанесете получената глазура с четчица върху изпечените сладки.