Това руско традиционно блюдо ще ви омагьоса още в първия миг, в който го съзрете. Ще достави истинско тържество на сетивата ви не само с външния си чар, но и с финеса и обаянието на ненаподобимо вкусната си и питателна плънка. Може да се консумира самостоятелно - за вечеря, като прекрасен ордьовър - за обяд, или като изкусителен пълнеж на палачинки или сандвичи - за закуска.

Продукти:

4-5 филета херинга
3 глави червено цвекло
2 глави червен лук
4-5 картофа
4-5 моркова
8 с.л. майонеза
Сол на вкус

Приготвяне:

1. Сварените цвекло, моркови и картофи се настъргват поотделно на едро ренде, а лукът и херингата – на малки парченца. Настърганите картофи се слагат в купичка и се разбъркват с малко майонеза. По желание може да се добави и малко сол. По същия начин се приготвят морковите и цвеклото.

2. В правоъгълна или кръгла форма за торта със свалящ се обръч се оформят 2 слоя, като първо се изсипва сместа от картофи и майонеза, а след това – морковите с майонеза. Поръсва се с наситнения лук и се нарежда херингата, нарязана на малки зарчета. Покрива се с настърганото цвекло с майонеза, след което металният обръч внимателно се изважда.

3. Салатата се слага в хладилник за няколко часа. Сервира се студена, като се разрязва на парчета подобно на торта. По желание може да се украси с листенце копър и магданоз.

Не се колебайте да споделите с нас вашите кулинарни идеи или любими рецепти във вкусните странички на форумите тук или тук. :)