Януари е месецът от годината, в който празнуват най-много именици. И това не е никак случайно. Навремето хората са били ангажирани главно със земеделие на нивата, но тъй като през най-студения месец от годината това няма как да се случи, църквата е препълнила календара с празненства. Като се започне с Васильовден на 1 януари, та чак до 28 януари, когато празнуват Ефремовците.

Сигурни сме, че всеки има по някой близък роднина или приятел, който празнува скоро. Затова идеи за вкусни празнични гозби никога не са излишни, нали? Зимният брой на списание BILLA Кулинариум - най-продаваното и най-тиражираното кулинарно издание за уникален брой към края на 2017 г. по данни на BluePoint от януари 2018 г., ще ви даде вдъхновението, от което се нуждаете. В него ще намерите и талони за отстъпки при пазаруване в BILLA – с един куршум два заека!

На нас ни остава да поздравим всички близки и познати, които през януари ще празнуват деня на тяхното име и да се присъединим към пиршествата, а по традиция знаем, че те не са никак скромни. Ако пък и вие сте сред имениците, значи сте попаднали на правилното място – ще ви покажем какви ястия се сервират на всеки от имените дни през първия месец от годината, както и какво да очаквате и какво да купите за трапезата, ако ходите на гости на именик.

А ето и кой празнува през януари и как да се подготвите подобаващо за гостите или ако ще ходите на гости на именик:

1 януари – Васильовден
Празнуват всички, носещи имената Васил, Василена, Василка, Весела, Веселин/а, Вълко, Вълчо
На трапезата се слагат ястия със свинско месо, коли се петел, питка с паричка, баница с късмети, мед и орехи.

2 януари
Празнуват всички, носещи имената Горан, Огнян/а, Пламен/а, Серафим, Силва, Силвия, Силвана
На трапезата не се слагат свинско месо и сланина, за да бъдат здрави животните.

4 януари
Празнуват всички, носещи имената Тихомир, Тихомира
На трапезата се поднася обреден хляб.

5 януари – Зимен Кръстовден (Попова Коледа)
Празнуват всички, носещи имената Кръстьо, Кръстана
Обредната трапеза на Кръстовден е постна. Приготвят се зелник, печена или варена тиква и в никакъв случай червени храни, като чушки, ябълки, домати, репички и други

6 януари – Богоявление (Йордановден)
Празнуват всички, носещи имената Бистра, Богдан/а, Богомил, Божан/а, Божидар/а, Божил, Бончо, Борислав/а, Боян/а, Данко, Данчо, Йордан/а, Йорданка, Найден, Теодосий
Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино. На масата отново присъства обреден хляб, но този път той не е от чисто пшеничено брашно, а смесено с просено брашно в чест на просото. В някои райони на България вместо просо се слага царевично брашно.

7 януари – Ивановден
Празнуват всички, носещи имената Ваньо, Еньо, Енчо, Ивайла, Ивайло, Иван/а, Иванка, Ивелин/а, Ивета, Иво, Йоан/а, Йовка, Йовко, Йонко, Йончо, Калоян
На трапезата се поднасят варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле. Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино.


12 януари
Празнуват всички, носещи имената Таня, Татяна, Траяна
За празничната маса подгответе обреден хляб.


17 януари - Антоновден
Празнуват всички, носещи имената Андон, Антон, Антоан, Антоанета, Антонина, Антония, Донка, Дончо, Тони, Тонка, Тончо, Тоня, Тотьо, Тотка
Прави се питка, намазана с мед или содена питка, тутманик, пълнена кокошка. Не се слага свинско месо, за да не се разлютяват болестите.

18 януари - Атанасовден
Празнуват всички, носещи имената Атанас, Атанаска, Наска, Наско, Начо, Таню, Таньо, Тинка
По традиция трапезата включва пиле, приготвено с ориз, което се раздава на близки и съседи за здраве.


20 януари - Петльовден
Празнуват всички, носещи имената Евтим, Евтимия, Ефтим, Ефтимия
На Петльовден се празнува на обяд, като цялото домочадие се събира около трапезата. Приготвя се гозба от заклан петел, който трябва да бъде сварен цял.

21 януари
Празнуват всички, носещи имената Валери, Валерия, Максим, Максимилия, Неофит
На трапезата се сервира обреден хляб.

24 януари
Празнуват всички, носещи имената Аксения, Аксиния, Ксения

25 януари
Празнуват всички, носещи имената Григор, Гриша, Григорий, Гаро


26 януари
Празнуват всички, носещи имената Живко, Живка, Зоя
Нека трапезата не е препълнена. На нея сложете ядки, варива и мед.

28 януари
Празнуват всички, носещи имената Ефрем
На масата се сервира обреден хляб.