Наложеният от порнографията секс с душене може да бъде опасен, предупреди Шанел Контос, основателка на фондацията Teach Us Consent („Научете ни на съгласие“) и директорка на Центъра за изследване на пола и сексуалната равнопоставеност към аналитичния център на Австралийския институт.

Контос предупреди за опасностите от този сексуален фетиш пред „Гардиън”, като каза, че е била на , когато приятел, който й разказал за любовта му към душенето, нарекъл пристрастяването му „не толкова странно“. Експертите обаче предупреждават, че това може да не е странно, но може да застраши здравето, възрази сексоложката.

„Задушаване се получава, когато партньорът натиска или стиска врата на другия, което води до вътрешно блокиране на дихателните пътища. Натискът върху шията прекъсва притока на кръв, което води до застой на кръвта в мозъка, съответно до световъртеж поради спад на нивата на кислород и повишаване на нивата на въглероден диоксид в кръвта“, обясни тя механизма, при който някои хора изпитват прилив на сексуално желание поради задушаване.

Няма безопасен вариант за подобна сексуална игра, подчерта тя, ето защо двамата партньори трябва да вземат решение за това предварително.

Освен това сексоложката цитира данни от проучване в САЩ сред студентки. 58 процента от анкетираните момичета са казали, че са били душени по време на секс, а значителна част от тях са признали, че са се съгласили на това само заради партньора, пише още БГНЕС.

„Проблемът не е само в това, че жените биват душени по време на секс без съгласие, но и че те се съгласяват не защото самите те го искат, а защото вярват, че това възбужда още повече мъжа“, оплаква се Контос, според която популярността на душенето без съгласие е натрапвано от порнографските филми.

Снимка: iStock

В същото време, продължи Контос, мъжете също невинаги разбират защо душат момичета и даде пример от собствения си живот.

„Целувахме се без фанатизъм и изведнъж той сложи ръка на врата ми и започна да ме души. Махнах ръката му и го попитах защо прави това. А той ми отговори, че не знае и си мислел, че ще ми хареса. Когато разбрах, че не ми харесва, бе искрено изненадан“, сподели тя.