Хранителните разстройства засягат сексуалното поведение на жените и могат да причинят проблеми в леглото, казва Гари Уенк, професор по психология, неврология и молекулярна вирусология в Държавния университет на Охайо. Той изброи други неочевидни последици от неправилна и небалансирана диета в статия за Psychology Today.

Докато влиянието на диетата върху мъжката сексуалност е добре разбрано, казва той, малко се знае за възможните ефекти от лошото хранене върху женската чувственост. Едно от цитираните от него изследвания установи, че затлъстяването пряко засяга сексуалното здраве на жените.

"Затлъстяването причинява прекомерни нива на възпаление в цялото тяло, което понижава нивото на азотен оксид в кръвта. Следователно притока на кръв към половата система намалява, което намалява удоволствието от секса", светва ни Гари Уенк.

Ученията също е убеден, че проблемите в интимния живот често възникват при жени с други хранителни разстройства.

"Например, пациентите с булимия са склонни да бъдат импулсивни и склонни към рисково сексуално поведение, докато хората с анорексия нервоза съобщават за намалена възбуда и оргазъм", сподели неврологът.

Венк вярва, че здравословното хранене, подобно на средиземноморската диета, има потенциала да предпазва от сексуални проблеми.

По-рано диетоложката Анжелика Дювал предупреди за опасностите от лошо планираната диета. Тя заяви, че е вредно за организма да се намали драстично количеството на консумираната храна, пише още БГНЕС.