Въпросът за възобновяване на сексуалния живот след раждането винаги трябва да се решава заедно с лекар, но най-често може да се започне 42 дни след раждането на детето. Това препоръча руската гинеколожка София Михеенко в интервю пред Lenta, като обяснява защо смята този период на въздържание за оптимален.

Според нея не се препоръчва възобновяване на полов акт веднага след раждането поради редица промени, които настъпват с жената през този период. От началото на бременността хормоналният фон в тялото й се е променил, количеството кръв в съдовете се е увеличило, вътрешните органи са променили позицията си, приспособявайки се към растящото дете.

По време на периода на раждане промените продължават, отбеляза Михеенко. Първо се отваря шийката на матката и вагината се разтяга, след което след раждането на матката ще започне да намалява по размер и плацентата ще се отдели от нея.

„Веднага след раждането, дори да са били самостоятелни и да са преминали добре, матката не се е свила напълно и в нейната кухина има незараснала област на мястото на закрепване на плацентата, както и микропукнатини по вагиналната лигавица, поясни Михеенко. И в рамките на 42 дни след раждането на детето тялото на майката постепенно ще се върне към нормалното си състояние отпреди бременността. През същото време матката ще се свие напълно, шийката на матката ще се затвори и всички рани ще заздравеят. Тези процеси са придружени от кърваво изпускане от гениталния тракт и това е нормално”.

Половото въздържание след раждането е необходимо и по друга причина - обикновено пенисът и външните полови органи на жената не са стерилни, пояснява гинеколожката. Обикновено бактериите в тях не причиняват никаква вреда на здравето, каза тя, но след раждането те могат да бъдат потенциално опасни.

„Незарасналите рани са входна врата за инфекция. И обикновените бактерии, попадайки в матката, могат след това да проникнат в коремната кухина и да предизвикат други, свързани с това процеси. Впоследствие това може да се прерасне проблеми с настъпването на нова бременност, болезнена овулация, менструация и други, понякога необратими последици “, предупреди Михеенко.

Въпреки това, дори ако всички лечебни и възстановителни процеси са преминали добре, преди да възобнови сексуалната активност, жената трябва да посети гинеколог, който ще я прегледа, ще направи ултразвук, ще вземе цитонамазки, съветва специалистката.

Снимка: iStock

По-рано гинеколожката и репродуктоложка Мария Милютина очерта разликата между децата инвитро и тези, заченати по традиционния начин. Според нея децата могат да се родят преждевременно, ако няколко ембриона са били трансферирани в инвитро програмата. Същият проблем обаче се наблюдава и при нормално зачеване. Специалистката нарече мит по-високото интелектуално развитие на децата, родени инвитро, пише още БГНЕС.