Симеон Томов отпадна от надпреварата за 100 хиляди лева във „Фермата“. В неделя вечерта Дидо от Д2 прекъсна поредицата му от три спечелени дуела и той трябваше да напусне предаването. Визитката му го представя като диджей във Франция, където емигрира преди 6 години, но преди това се е занимавал с готвене – факт, който нямаше как да пропуснем. Миел е чинии, но е помагал в кухнята и дори е завършвал изискани френски ястия. Ето какво ни разказа той за френската кухня, на кое ястие мирише родната му къща в Козлодуй и защо българската кухня превъзхожда всички останали.

Работил си в кухня, но работата там не се е изчерпвала само с миене на чинии и приготвяне на заготовки. Завършвал ли си ястия?
Да, завършвал съм традиционни френски ястия като раклети, тартифлети, фондю, салати.

Във Франция готвиш ли вкъщи – какво и на кого?
Готвя на себе си, защото с майка ми живеем в един град, но на различни места. Храната, която консумирам задължително трябва да мине термична обработка и да е сготвена. Не ям никакви полуфабрикати и се стремя да ям само натурални продукти. Вкъщи за себе си готвя много просто, защото такива навици съм си изградил. След натоварен ден минавам през магазина и купувам месо, картофи, ориз, плодове и зеленчуци и си правя някаква манджичка от картофи и пуешко запечено на фурна. Оризът си го сварявам и го ям чист, без подправки. Консумирам го в момент, в който искам да сваля процента на мазнините и се налага да ям храни, които са бедни на бързи въглехидрати и мазнини.

Какви национални кухни си опитвал и коя ти е любимата?
Българската ми е най-любима. Опитвал съм китайска, френска, италианска, испанска, белгийска кухня – за нищо не стават. Особено френската кухня, която е толкова прехвалена в целия свят, не струва нищо пред българската. Те дори нямат скара в кухнята!

Ако трябва да представиш България с няколко ястия, кои биха били те?
Бих направил саламура, мусака, шкембе, свинско със зеле, шопска салата или овчарска. Има толкова ястия, с които превъзхождаме френската кухня, че не могат да ни стъпят и на малкия пръст. И го казвам като човек, който е работил доста сезони във френска кухня и не е особено впечатлен от нея.

Ти си от Козлодуй, където имате къща и цялото семейство сте живели в нея. Сега там е останала само баба ти. На какво ти мирише родната къща, когато си я представиш?
На свинско с грах – баба ми го прави по прекрасен начин. Не трябваше да ме питаш това, защото не съм закусвал и в момента си мечтая точно за това.

Какво ти липсва от ястията на баба ти, което не си приготвяш във Франция?
Свински ребра с доматен сос. Когато си сам във Франция, не познаваш никого, не говориш езика и наистина започва да ти мирише носталгично. Започват да ти липсват салати, луканки и други такива неща, а всъщност на масата имаш изискана френска храна. Но двете са несравними – френското кюфте например е само и единствено мляно месо, което като го пробваш, ти се иска да го изплюеш. Ходили сме на пикници с приятели французи и сме им приготвяли български кюфтета – оставали са адски очаровани и направо влюбени.

В кой град живееш във Франция и наблизо имаш ли български, руски или турски магазин и какво обичаш да си купуваш, когато ходиш там?
Живея в град Анси, който е сравнително голям, но има адски малко българи. Български и руски магазин няма, но има турски. От там си вземам предимно айвар, който е като нашата лютеница и хляб, който наподобява нашия. Французите ядат предимно франзели – хляб, който представлява 60% коричка, която ти троши зъбите, а останалото е въздух.

Ако трябваше да определиш себе си с едно ястие, кое би било то?
Палачинкова торта, но сладка, защото след дуела с Калоян ми донесоха солена.

Вижте какво каза Симеон за новата си любов в женския сайт на bTV - Ladyzone.bg.