Но как то всичко размириса –
книжата, вещите, дъските!
Надъха даже ръкописа
на тия песни, тамо скрити.
……………………………
Иван Вазов,
из „Със масло розово стъкленце…”
сб. „Люлека ми замириса”

 

Легендите разказват, че най-красивата жена на света – Лакшими, се родила от розов цвят от 108 големи и 1608 малки розови листенца. Според закона в Древна Индия на този, който донесе роза на владетеля, се изпълнявали всички желания. Още старогръцкият историк Херодот пише, че най-хубавите рози растат из земите на траките. Около Казанлък маслодайната роза започва да се отглежда през 18 век. Днес тя има най-голямо стопанско значение. В Украйна  най-разпространена е кримската роза, във Франция – галската, в Мароко – столистната роза.

Етеричното масло се получава при дестилация на цветовете. Българското розово масло се прави от най-леките цветове на розата. То е жълто-зеленикаво на цвят, с приятна специфична миризма. Съдържа цитронелол, гераниол, нерол, въглеводороди, терпени и др. Незаменим компонент е както в най-хубавите и трайни парфюми, така и в медицината.

Розовата вода е страничен продукт, който се получава при добива на розово масло. Съдържа алкохолите цитранелол и гераниол. Използва се в козметиката и като ароматна подправка в кулинарията. Обтриването на лицето с розова вода ще изчисти кожата от пъпки и черни точки, ще я направи гладка и мека.

 

 

розобер

На розобер

Маслодайните рози се берат рано сутрин, когато са още с росата по листенцата. Тогава маслото им е най-силно. С първите лъчи на слънцето розите пускат и най-силния си аромат. Силното слънце изпарява маслото, затова розоберът се случва винаги рано сутрин.

В миналото розовите ниви (масиви) са се изпълвали с берачи още около 4 часа сутринта. Розовите цветове са се събирали в плетени кошници, за да може цветът да диша. На дървен тънък прът са се закачвали по две пълни кошници, и поставени на рамото, момите и момците са ги отнасяли на мястото за събиране.  

За да се откъсне, цветът се хваща с ръка и леко се накланя. От движението той сам се отчупва от стеблото. Бере се с малката зелена дръжчица под него, не само листата. Царица роза се нарича малкият цвят, останал на храста след пиковия момент на розобера. От мястото на откъснатия цвят поникват нови клончета, от които също ще цъфтят рози.

Чужденците често идват на розобер в България. Най-силно от нашите традиции и красиви цветя се впечатляват японците. В село Розово освен брането на масивите с рози и традиционните веселби, се пресъздават и различни културни традиции. Една от тях е сватба по време на розобер.  

Тази година 1 кг български розов цвят се изкупува за 1,75 лв. За сравнение 1 кг розово масло струва около 5000 долара.