Общо две слънчеви затъмнения ще се случат през 2024 г., като днес (8 април) е първото за годината - то представлява пълно слънчево затъмнение, а второто ще е пръстеновидно (2 октомври). Това съобщи Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "СВ. Климент Охридски". От България те няма да могат да бъдат наблюдавани пряко.

Пълното слънчево затъмнение на 8 април 2024 г. безспорно ще бъде най-интересното астрономическо явление за годината. То ще се наблюдава най-добре от Мексико и от централната част на САЩ, уточни специалистът.

Пръстеновидното слънчево затъмнение на 2 октомври 2024 г. ще бъде видимо от Южно Чили и Южна Аржентина.

Две слънчеви затъмнения можеха да бъдат наблюдавани и през 2023 г. 

"НА ЖИВО" ОТ БЪЛГАРИЯ

Младежкият научен фестивал "Ало, Космос", Ratio и списание "Космос" организират на днешния 8 април в София Тех Парк "Вечер на космическо вълшебство и научни открития" - кулминацията му ще бъде предаване на живо на рядкото явление пълно слънчево затъмнение, което ще се наблюдава над северната част на Атлантическия океан, Северна Америка и централната част на Тихия океан, съобщиха от екипа на списание "Космос".

Снимка: Getty Images

Сред гост лекторите на събитието ще бъдат доц. Камен Козарев - астрофизикът и доктор на науките от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН, който ще запознае гостите с физиката на слънцето и слънчевата активност; проф. Диана Гергова - български археолог в областта на тракийската култура, която ще сподели повече за античните легенди и Слънцето като символ и древния поглед на траките.

"Присъединете се към нас на 8 април, когато София Тех Парк ще се се превърне в сцената, на която Слънцето и Луната ще изпълнят своя космически танц, кулминиращ в пълно слънчево затъмнение", призовават организаторите на събитието, което е подходящо както за деца, така и за възрастни.

СЛЪНЧЕВ СПЕКТАКЪЛ ЗА НЕЗРЯЩИ ХОРА

Докато наблюдателите на слънчевото затъмнение гледат към небето, незрящи хора или такива с увредено зрение ще могат да чуят и усетят небесното събитие, предаде Асошиейтед прес. Звукови и сензорни устройства ще бъдат на разположение на редица обществени места на 8 април. Тогава Северна Америка ще може да наблюдава слънчевото затъмнение, при което Луната ще закрие Слънцето за няколко минути.

Снимка: Getty Images

"Затъмненията са много красиви събития и всеки трябва да може да ги преживее веднъж в живота си", казва Юки Хач, ученичка от гимназия в Остин, Тексас.

Юки е с нарушено зрение и освен това е космически ентусиаст, която се надява един ден да стане компютърен специалист в НАСА. В деня на затъмнението тя и нейните съученици от училището за незрящи и слабовиждащи планират да седнат навън в затревения двор и да слушат малко устройство, наречено LightSound box, което преобразува променящата се светлина в звуци.

Когато слънцето е ярко, ще звучат високи, деликатни ноти на флейта. Когато Луната започне да закрива Слънцето, ще се чува кларинет. Тъмнината ще претворява нисък щракащ звук.

"Очаквам с нетърпение да мога действително да чуя затъмнението, вместо да го видя", споделя Юки.

Снимка: iStock

Устройството LightSound е плод на сътрудничеството между Уанда Диас-Мерсед, незрящ астроном, и астрономът от Харвард Алисън Биерила. Прототипът е използван за първи път по време на пълното слънчево затъмнение през 2017 г., което беше наблюдавано в САЩ. Преносимото устройство е използвано и при други затъмнения, пише още БТА. Тази година целта е да бъдат разпространени поне 750 устройства на места в Мексико, САЩ и Канада, където ще бъдат организирани събития, свързани със затъмнението. 

"Небето принадлежи на всички. И ако това събитие е достъпно за останалите, то трябва да бъде достъпно и за незрящите", казва Диас-Мерсед. "Искам учениците да могат да чуят затъмнението, да чуят звездите".

Библиотеката "Пъркинс", която е свързана с училището за незрящи "Пъркинс" в Уотъртаун, Масачузетс, планира да излъчва променящите се тонове на устройството LightSound по Зуум (Zoom), за да могат желаещите да слушат онлайн и по телефона.

Други ще "преживеят" слънчевото затъмнение чрез усещането за допир с помощта на таблета Cadence на компанията Tactile Engineering със седалище в Индиана. Устройството е с размерите на мобилен телефон с редове точки, които изскачат нагоре и надолу. Таблетът може да се използва за различни цели - четене на Брайлова азбука, усещане на графики и филмови клипове, игра на видеоигри. От компанията обясняват, че по време на затъмнението незрящ ученик може да постави ръката си върху устройството и да усети как Луната бавно се движи над Слънцето.

Специализираното училище за незрящи и слабовиждащи в Индиана включва таблета в учебната си програма миналата година. Благодарение на него някои от учениците "преживяха" пръстеновидното слънчево затъмнение през октомври миналата година.

ШОУ ОТ НИАГАРСКИЯ ВОДОПАД

От пътуване с ретро влак на цена от около 4000 долара на човек до нощувки в хотели за 1600 долара, компаниите с обекти около величествения Ниагарски водопад предвкусват завишени приходи около пълното слънчево затъмнение на 8 април, когато се очакват около един милион посетители, съобщава Ройтерс.

Снимка: Getty Images

Водопадът, разположен на границата между САЩ и Канада, е точно по пътя на затъмнението и много хора резервират отдавна хотели и жилища под наем, за да наблюдават феномена на едно от природните чудеса в Северна Америка. Търсенето повиши цените в хотелите, докато хората правят резервации в последния момент в малкото останали свободни места за настаняване.

Затъмнението се свързва с оживление от двете страни на водопада - в Онтарио и в Ню Йорк, с много планирани допълнителни дейности.

Много ентусиасти планират да пътуват хиляди километри през територията на Канада, за да са на водопада точно, когато сянката на луната покрие Слънцето за около три-четири минути в 15:20 часа източно американско време на 8 април. За Канада това е първото пълно слънчево затъмнение от 1979 г., като следващото се очаква да е през 2044 г.

Кметът на град Ниагара фолс в Онтарио Джим Диодати прогнозира най-високата посещаемост в града досега. Кметът очаква около един милион посетители за затъмнението. Обичайно туристите за цяла година са около 14 милиона души. "Ясното, хубавото време е черешката на тортата. Само стискам палци и се надявам", каза той.

Повечето хотелски стаи са резервирани и цените са по-високи от обичайното, каза Джанис Томсън, президент и изпълнителен директор на официалната туристическа компания Niagara Falls Tourism. Много от хотелските стаи се предлагаха на цени от 1000 канадски долара нагоре, а тези с гледка към водопада бяха с начална цена от 2000 канадски долара за нощувка.

Регионът, който включва общините Ниагара фолс, Ниагара он дъ Лейк и Сейнт Катаринс, е сред най-търсените дестинации на Еърбиенби (Airbnb) за резервации в Канада за затъмнението, сочат данни на компанията.

Хотел на "Хилтън" с изглед към водопада организира "парти на паркинга" с гледка към затъмнението и музикални изпълнения на живо и диджей срещу вход от десет канадски долара, който покрива и чифт защитни очила за наблюдение и сувенирна чаша. Цените на стаите в хотела с гледка към водопада, които обикновено са 200 канадски долара, за затъмнението бяха над 1000 канадски долара.

От американската страна на водопада ретро влак ще вози пътници от Ню Йорк до водопада, като цената за човек е малко над 4000 долара.

Ентусиасти като професора по физика от Университета на Торонто Джейсън Харлоу ще бъде на водопада със семейството си за затъмнението. "Да видиш нещо толкова рядко и така красиво - да видиш звездите посред бял ден, това е нещо, което децата ми ще запомнят за цял живот", каза той.