Софиянци ще могат да посетят изложбата Continuum на Рашид Ал Халифа от 04 септември до 24 октомври в Credo Bonum. Тя ще включва най-новите му произведения разкриващи уникалната артистична визия и креативност на художника.

В изложбата Continuum са включени произведения от поредиците „Спектър“, „Вълни“ и „Розите на Багател“. Поредицата „Спектър“ предлага съвременна гледна точка към „правилата за повторение“ на ислямското изкуство, сливайки изкусно традиционните естетически принципи с ехото на модерната арабска архитектура.

По подобен начин поредицата „Вълни“ отдава почит на морската история на Бахрейн, преплитайки ритмично повторение с културното наследство на острова. И накрая, „Розите на Багател“ се отправя на деликатно пътешествие, вдъхновено от флората на Шато дьо Багател, отразяващо съзерцанието на Рашид върху розата като природен обект и като метафора.

Организатор на събитието е международно известният куратор Стефан Стоянов (на снимката вляво).

Тази многообразна колекция от произведения на изкуството въплъщава художествената еволюция на Рашид, извиквайки представите за ритъм, чистота и ефимерност. В израз на нетърпението си за гостуването си в София, Рашид Ал Халифа сподели:

„Радвам се да доведа творбите си в София и да споделя артистичния си път с публиката в България. Continuum представлява празненство на традицията, културата и непрекъснато развиващата се природа на изкуството и за мен е чест да представя тези произведения в този красив град. Чрез тези поредици се стремя да свържа културното наследство със съвременна перспектива, канейки зрителите да се потопят в симфония от традиция и модерност.“

 

В коментар, кураторът на Кредо Бонум Весела Ножарова казва:

„Артистичното пътешествие на Шейх Рашид еволюира през различни фази – от дълбоко емоционална фигуративна живопис през абстрактни композиции до мащабни скулптури на открито, където той смело експериментира с материали, цветове и символи. Творчеството му винаги е уникално и завладяващо, като непрекъснато води динамичен диалог с публиката. Творбите, които имаме привилегията да покажем тук в София, са създадени през последните години и красотата на далекоизточното море, небето и пустинята и дълбокото преклонение към природата са майсторски синтезирани в изтънчена форма.“

 

Творчеството на Рашид се характеризира с разнообразие в стилове и форми, вдъхновени от импресионизма и пейзажите на Бахрейн. През 80-те години той преминава от атмосферни пейзажи към фигуративни произведения, комбинирайки пейзажи и женски форми. През 90-те стилът му става по-романтичен, с включване на зеленина и по-тъмни цветове. В началото на 21 век експериментира с нови материали и минималистичен стил, използвайки алуминий. Неговите творби от 2015 г. нататък съчетават сила и деликатност, като стилистичните му промени отразяват развитието на Бахрейн и неговия живот.

Признат за най-големия покровител на изкуствата в Кралство Бахрейн, Рашид в момента заема длъжността на председател на Националния съвет по изкуствата на Бахрейн. Страстен колекционер и меценат, той създава фондация на свое име през 2020 г. RAK Art Foundation се намираща се в Рифа, Бахрейн, и се занимава с развитието на артистичната сцена, през насърчаването на международния обмен.

Фондация Credo Bonum, създадена през 2006 г. от Цветелина Бориславова, е независима неправителствена организация, която се стреми към положителна промяна в съвременното общество, фокусирайки се върху изкуство, климатични промени и опазване на културно-историческото наследство на България.

За повече информация относно изложбата и художника, моля, посетете уебсайта на фондация Credo Bonum.