Към 1 част >>

21. Когато червената папрат расте (Where the Red Fern Grows)

Какво трябва да знаят родителите

„Когато червената папрат расте” е затрогващ и приключенски разказ за приятелството между едно момче и неговите две ловни кучета. Действието се развива по време на Голямата депресия. С цената на много жертви и лишения младият Били Колман успява да реализира мечтата си и да се сдобие с две малки красиви ловни кутрета. Израствайки буквално заедно, те и тяхната дружба преминават през невероятни приключения и редица изпитания. Но трагичната участ в края на филма и на двете кучета сериозно може да разстрои всяко дете. В края на краищата обаче посланието е повече от внушително – Били осъзнава смисъла на истинското приятелство, лоялност, честност и героизъм, пресъздадени по удивителен начин в една вечна и трогателна за всички възрасти история.

22. Брилянтин (Grease)

Какво трябва да знаят родителите

Родителите трябва да знаят, че филмът, въпреки съдържанието на по-„солени” изрази и „колоритни” фрази, не е по-шокиращ от днешните тийн-филми. В Брилянтин няма герой, който да не пали и пафка цигара, и то почти от началото на филма до последните кадри. Слава богу, музиката и танците във филма са много по-впечатляващи и ангажиращи вниманието на зрителя, така че за филма в никакъв случай не може категорично да се каже, че е с „нездравословно” съдържание. А напротив – това е едно от култовите заглавия на всички времена, които трябва да бъдат гледани.

23. Родителство (Parenthood)

Какво трябва да знаят родителите

Комедията от 1989 година със Стив Мартин е забавен и жизнерадостен, но в него на места се акцентира върху сексуални намеци и препратки, дори насочени към тийнейджъри. Все пак филмът е подходящ за публика, наскоро прехвърлила границите на детството.

24. Самолет! (Airplane!)

Какво трябва да знаят родителите

Кинолентата е пародия на много филми от 70-те години, разказващи за самолетни катастрофи. Това, което го прави особено неподходящ за деца обаче, е лавината от нецензурни изрази, сексуални и сцени на насилие, расови стереотипи и злоупотеба с наркотични вещества. Разбира се, всичко това е пречупено през призмата на сарказма, но едва ли едно дете ще долови пародията.

25. Шестнадесет свещи (Sixteen Candles)

Какво трябва да знаят родителите

Филмът е първият за тийнейджъри на един от най-популярните и успешни режисьори на 80-те години – Джон Хюз. Въпреки че според някои критици филмът е достатъчно премерен, без бруталност или секс сцени в сравнение с тенденцията дотогава, има и оценки, според които кинолентата съдържа и не особено подходящи за тийн-зрителите картини. Героите във филма пият, правят секс, и същевременно говорят за контрола на раждаемостта. Но каквито и да са споровете около филма, определено той е сред фаворитите на много зрители по света в тийнейджърска възраст. Това, което го отличава обаче от много други е интелигентен почерк на посланията в него, на майсторското поднасяне на някои моменти, изследващи мисленето и психологията на тийн-поколението през 80-те. 

26. Красавицата и звярът (Beauty and the Beast)

Какво трябва да знаят родителите

Анимационният филм-мюзикъл е с 6 номинации за Оскар. Безспорно се и нарежеда сред най-любимите и гледани филми на Дисни по света. Но родителите трябва да знаят, че освен нежна страна, Звярът има и друга - тъмна. Има сцени, които не са особено подходящи за малките деца. Като например ловни и такива, в които Звярът изпада в изблици на ярост. Все пак, децата са интелгинтни, и, стига да не са прекалено малки, за да се уплашат, вълшебната история ще заеме достойно  място в списъка им от любими филми.

27.Ани (Annie)

Какво трябва да знаят родителите

Филмът е по сюжет на популярен комикс и е адаптация на хитовия бродуейски мюзикъл. Действието се развива по време на Голямата депресия, а главната героиня е момиченце от сиропиталище, ръководено от тиранична директорка. Родителите трябва да знаят, че има някои сцени във филма, в които децата търпят върху себе си особено жестоко отношение или липса на такова, а Ани изпада в голяма опасност. Но филмът е с прекрасен и щастлив край, а посланието му е повече от вдъхновяващо.

28.Храбро сърце (Brave)

Какво трябва да знаят родителите

Родителите трябва да са наясно, че сюжетът на кинолентата е доста страшничък за филм с принцеси. Затова и филмът не е подходящ за деца под 7 години, поради характерната за този период значително по-крехка психика. Въпреки изобилстващите на битки сцени обаче, тази анимация е прекрасна. Тя е с позитивно и много силно послание, насочено към семейните отношения и особено към тези между майка и дъщеря. 

29.Чити чити бенг бенг (Chitty Chitty Bang Bang)

Какво трябва да знаят родителите

Това е детски филм-мюзикъл от 1968 г., с който голяма част от американците са израснали. Родителите трябва да знаят, че филмът изобилства от клоуни-злодеи, от сцени, в които героите са в опасност и т.н. Но всичко това е пресъздадено по толкова забавен и комичен начин, че едва ли ще се намери дете, което да не се забавлява и смее до сълзи на всеки един страшен или странен персонаж във филма. С изключение, разбира се, на най-малките и твърде чувствителни малчугани.

30. Любопитинят Джордж (Curious George)

Какво трябва да знаят родителите

Тази пълнометражна анимацията за любопитната маймунка е повече безобидна, отколкото неподходяща за техните малчугани. Някои критици не одобряват позиционирането на някои сцени с характер на лек невинен флирт. В тази смешна и остроумна приказка по оригиналните книги на Любопитния Джордж ще видите как чаровната маймунка се среща с Мъжа с жълтата шапка и двамата започват своето лудо приключение в големия град. Както винаги, любопитството на Джордж им докарва куп неприятности, но смехът е гарантиран! 

31. Базил, великият мишок детектив (The Great Mouse Detective)

Какво трябва да знаят родителите

Този Дисни прочит за Шерлок Холмс съдържа потенциално плашещи децата теми, като отвличане, изнудване и жажда за световна власт. Има и няколко карикатурни сцени на насилие (сбиване в кръчмата, завършващо с неочакван дуел). Но за по-големите малчугани, особено за тези, които живо се интересуват от детективски загадки – филмът ще се окаже едно вълшебно преживяване.

32. Матилда (Matilda)

Какво трябва да знаят родителите

Това е семеен фентъзи филм, базиран на книгата на Роалд Дал. Матилда е удивително и любознателно момиченце, което още преди да тръгне на училище прочита всички книги от обществената библиотека. Тя е единствената, която има куража да се опълчи на жестоката директорка на училището. Матилда успява да развие телекинетичните си способности и с тяхна помощ да спаси децата от дебнещата ги зла участ. Някои критици не препоръчват филма заради факта, че обект на неприязън на героинята се оказва именно училището. Но има защо. В действителност историята изследва теми, свързани с търсенето на личната идентичност, с порива и стремежа към свобода и справедливост. Така че, ако не сте гледали филма, време е да го направите заедно с децата си, стига те да са навършили поне 10-12 години, за да го разберат. 

33. Пинокио (Pinocchio)

Какво трябва да знаят родителите

Някои сцени във филма могат да се окажат прекалено непосилни в емоционално отношение за крехката детска и чувствителна психика. Пинокио е отвлечен и затворен в клетка, а животът му много пъти е в опасност. Някои деца могат да се уплашат от факта, че съществува място, където „лошите момчета" ги превръщат в магарета и изпращани на работа в солни мини. Тази класическа анимация на Дисни обаче, с лекота преминала теста на времето, е едно красиво и силно послание за това, че всички ние трябва да се учим от грешките си и да съхраним детето в себе си.

34. The Secret of Nimh

Какво трябва да знаят родителите

Този анимационен филм е история за вълнуващото бягство на една група интелигентни плъхове от лаборатория за научни експерименти с животни. Историята е доста напрегната и изобилстваща откъм битки и страшни сцени. Най-неприятния момент за малките чувствителни зрители е сцената-ретроспекция, в която анимирани животни са затворени в клетки и инжектирани с игла. 

35. Играта на играчките 3 (Toy Story 3)

Какво трябва да знаят родителите

Третият филм на Дисни и Пиксар „Играта на играчките” е по-страшен и динамичен от първите два. Най-новото приключение с участието на Том Ханкс и Тим Алън предлага на зрителите много повече сцени, изпълнени с напрежение и стресови ситуации. Но филмът, също така, съдържа не малко трогателни послания за приятелството, лоялността и справедливостта.

36. Уили Уонка и шоколадовата фабрика (Willy Wonka and the Chocolate Factory)

Какво трябва да знаят родителите

Мюзикълът от 1971 г. „Уили Уонка и шоколадовата фабрика“ на режисьора Мел Стюарт, като цяло е един великолепен семеен филм, адаптация по книгата на Роалд Дал „Чарли и шоколадовата фабрика“ (По-късно, през 2005 г. е направена нова филмова адаптация, по-близка до оригиналната история — „Чарли и шоколадовата фабрика“ на режисьора Тим Бъртън, с участието на Джони Деп в ролята на Уили Уонка). Жанровият характер и съдържание на филма по-скоро го приближава към черния хумор, отколкото към невинната детска стилистика. Има няколко страшни и напрегнати сцени, които могат да притеснят по-малките и чувствителни деца. Всяко от децата, изкушени да опитат някое от лакомствата, приемат неговата форма, но в края на филма всички са живи и здрави. 

37. Магьосникът от Оз (The Wizard of Oz)

Какво трябва да знаят родителите

Родителите трябва да знаят, че великолепният фентъзи мюзикъл от 1939 г. съдържа няколко сцени и персонажа, които биха могли да уплашат най-малките, като Вещицата от Запада и страховитите летящи маймуни. Всеки, който е гледал филма, знае, че сюжетът включва катастрофално торнадо, омагьосана гора, пълна със същества с червени очи и говорещи дървета. Според някои критици това би стресирало повечето деца в предучилищна възраст. Въпреки това филмът заслужено се нарежда сред най-достойните фаворити на Холивд и с право е номиниран за наградите „Оскар” в шест категории. А Харолд Арлън и E. Харбърг печелят престижната статуетка за "най-добра музика" с песента "Over the rainbow".

38. Дяволчетата (The Goonies)

Какво трябва да знаят родителите

Това вълнуващо приключение под режисурата на Стивън Спилбърг ще ви пренесе в приключенския свят на пирати и съкровища, на скелети и пещери, на изпитания и невероятни каскади – и всичко това поднесено със спиращи дъха изумителни ефекти. Звучи привлекателно за децата, но критиците предупреждават, че филмът може да се окаже твърде стресиращ за по-малките от тях. Вулгарният хумор на места също не се нрави особено на критиците. Въпреки това филмът обещава страхотни емоции за цялото семейство, и ако решите да го гледате с децата си, просто ги предупредете за тези моменти. Един от най-вълнуващите приключенски филми за цялото семейство.

39. The Bad News Bears

Какво трябва да знаят родителите

Детската бейзболна комедия съдържа някои ругатни, както и сцени на неприемливо за деца поведение(деца пушат, играят хазарт и дори се возят на мотоциклети). В една от тях треньорът дава бира на 11-годишно дете. Един от героите пък е алкохолик. 

40. Остани до мен (Stand by Me)

Какво трябва да знаят родителите

Родителите трябва да знаят, че въпреки тийн-звездите във филма, той не трябва по никакъв начин да се счита за детски филм. Освен изобилието от ругатни, на сцени на насилие, както и на такива със сексуален характер, филмът съдържа и картини, в които деца консумират алкохол и цигари. Кинолентата проследява психологически разочарованията на юношеската възраст и последиците от тях. Посланието на историята определено е предназначено за по-зрялата аудитория.