Целувки с лешници
Продукти:
150 г лешници
4 яйца
300 г пудра захар
1 лимон
Ядките препичаме 20 минути в слаба фурна, след което ги счукваме. Разбиваме белтъците със захарта, след което прибавяме ядките и настърганата кора от лимона. Разбъркваме добре и с чаена лъжичка изсипваме сместа на малки разстояния в тава, застлана с пергаментова хартия. Печем в слаба фурна. Изваждаме ги и ги оставяме да изстинат и едва тогава ги отделяме от хартията.
Кокосови целувки
Продукти за 15 броя:
225 г кокосови стърготини
120 г пудра захар
2 белтъка
1 ванилия
Разбийте белтъците заедно със захарта. При постоянно биене прибавете на части кокосовите стърготини. Когато се получи хомогенна смес, ръснете ванилията и разбъркайте внимателно. С чаена лъжичка гребвайте от целувчената смес и подреждайте пирамидките върху намаслена хартия за печене, като оставяте място между тях. Сложете тавичката в предварително затоплена на 150 градуса фурна и печете около 15 минути до порозовяване. Извадете съда от печката и оставете кокосовите целувки да изстинат на стайна температура. След това ги отделете внимателно с шпатула и ги подредете в поднос за сладки.
Ягодови целувки
Продукти:
2 белтъка
75 г пудра захар
½ с.л. царевично брашно
½ с.л. лимонов сок
½ пакетче ванилия
няколко капки розова или червена сладкарска боя
6-7 с.л. сладко от ягоди (или малини)
150 мл сметана, разбита до мека пяна
Загрейте предварително фурната до 140 градуса. Разбийте белтъците до пяна, добавете половината пудра захар и продължете да биете още няколко минути. Прибавете останалата захар, царевичното брашно, лимоновия сок и ванилията. Разбивайте сместа до получаването на гладка кремообразна маса. Разделете микса на две части и оцветете едната със сладкарската боя. Подгответе огнеупорна тава, покрита с хартия за печене и поръсете леко с олио. Изсипете първата част от сместа в шприц с гладък накрайник и направете малки гладки целувчици в тавата. Оставяйте достатъчно разстояние между тях, за да не залепнат при печенето. Повторете същото и с втората част от белтъчената смес. Печете ок. 30 минути или до втвърдяване на външната част, но без да има потъмняване. Изключете фурната, но я отворете леко и оставете целувките да изстиват вътре. След пълното изстиване на сладките внимателно ги отстранете от хартията. Намажете белите целувки с малко сметана, а розовите – с тънък слой сладко и залепете една до друга.
Бадемови целувки
Продукти:
300 г сурови бадеми
4 белтъка
4 с.л. нишесте
300 г захар
настъргана кора на 1 лимон
2-3 капки жълта сладкарска боя
Разбийте белтъците с щипка сол на пухкав сняг и постепенно добавяйте захарта без 1 с.л. Разбъркайте лимоновата кора и нишестето. Смелете бадемите на пясък заедно с 1 с.л. захар. Прибавете бадемовата смес към белтъците заедно с жълтата сладкарска боя. Разбийте с миксер за кратко. Застелете тава с хартия за печене и оформете отгоре целувки. Сложете да се изпекат в предварително загрята на 180 градуса фурна до лек златист цвят.