Панирани палачинки

Продукти за 6-8 порции:
7 яйца
600 мл газирана вода
2 с.л. олио
сол на вкус
брашно
1 глава лук
200 г шунка
4 с.л. галета
2 щипки риган
2 краставици
300 г цедено кисело мляко
3-4 капки лиминов сок
черен пипер на вкус

Приготвяне:
Разбиват се 3 от яйцата, прибавя се газираната вода, пловината от олиото, солта и брашното, колкото да поеме, до получаване на гъста смес. От него се правят палачинките. Лукът се нарязва на дребно и се запържва в останалото олио до златисто. Добавят се нарязаните на кубчета шунка, 2 с.л. цедено мляко, 1 яйце, 2 с.л. галета и ригана. Върху всяка от палачинките се нарежда част от плънката и се навива на руло.  Всяко от рулата се овалва първо в брашното, след това в яйцата и най-накрая – в галетата. Готовите панирани палачинки се нарязват на парчета. Палачинките се нареждат върху листове зелена салата и се заливат отгоре със сос, приготвено от цеденото мляко, предварително смесено със ситно нарязаните краставички и овкусено с лимонов сок и пипер.

Панирани картофи с бяла риба

Продукти за 4 порции:
2 картофа
2 филета от бяла риба
1 с.л. краве масло
млян черен пипер на вкус
сол на вкус
60 г сирене
1 яйце
½ к.ч. галета
2-3 с.л. олио

Приготвяне:
Картофите се сваряват и пасират на пюре. Филетата риба се намачкват и се смесват с маслото, солта и пипера. Към тях се добавя картофеното пюре и сиренето. От сместа се оформят топки, които се овалват в разбитото яйце и галетата и се изпържват в загрятото олио.

Сирене пане с орехи

Продукти за 4 порции:
400 г зряло сирене
2 яйца
100 г брашно
100 г смлени орехови ядки
100 мл олио

Приготвяне:
Сиренето се нарязва на квадратчета със страна 3 см и дебелина около 1 см. В дълбока чиния се разбиват яйцата. Парченцата сирене се овалват в брашното, потапят се в яйцата и в орехите и се изпържват в сгорещеното олио. Получените панирани хапки са чудесно доплънение към лятната салата.