Пиян лимонов кейк

Дъното на форма за сладкиши намажете с масло или покрийте с хартия за печене. Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Отделете белтъците на 2 яйца от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг и оставете на хладно. Разбийте с кухненски робот до пяна 200 г краве масло, 200 г захар, жълтъците и 2 ч.л. настъргана лимонова кора. В отделен съд разбъркайте 200 г брашно с 3 ч.л. бакпулвер и 1 щипка сол. Получената смес добавете на лъжички към тестото и разбъркайте добре. Разбитите белтъци разбъркайте с шпатула. Сложете тестото във формата и загладете. Печете във фурната до златистожълто. Разбъркайте продуктите за глазурата – 100 мл прясно изцеден лимонов сок, 75 мл лимонов ликьор, 125 г захар и 1 ч.л. настъргана лимонова кора. Горещият сладкиш набодете многократно с вилица и залейте с глазурата. Украсете с настъргана лимонова кора. Оставете да изстине и извадете от формата.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Портокали в чаено желе

Поставете 400 мл вода, 2 бр карамфил, 2 бр стръкче канела, 4 плода от хвойна и 100 г захар в голям съд. Похлупете и загрейте на умерен огън. След като сместа заври, добавете 2 г агар-агар (или желатин). Оставете да ври още 1 минута. Добавете 2 пакетчета чай и оставете съда покрит за още 15 минути. Междувременно нарежете 6 портокала на 8 парченца. Поставете ги в сервирна чиния, десертна купичка или формичка за пудниг и излейте отгоре прецедения ароматен чай. Поднесете десерта охладен.

Снимка: jellomoldmistress.com

Тарта с портокали

Сложете в малка купа 50 г светли стафиди, полейте ги с 3 с.л. коняк и ги накиснете 30 минути. Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Намажете формата за сладкиши с олио или масло и посипете с 1 с.л. пшеничен грис. 350 г изварата пасирайте в купа през фина цедка. Прибавете 3 големи жълтъка, 80 г захар, 1 щипка сол, 3 с.л. лимонов сок, ½ ч.л. ванилия и 50 г пшеничен грис. Разбъркайте всичко до получаване на крем. Добавете настърганата кора на 1 лимон и стафидите заедно с течността към крема. Напълнете формата със сместа и загладете.

Печете 35-40 минути до златистокафяво в предварително загрятата фурна. Оставете да се охлади най-малко 2 часа в изключена фурна при леко открехната врата. За глазурата обелете добре 2 портокала, 2 мандарини и 1 лимон, като отстраните и бялата ципа. Разтопете 4 с.л. лимоново желе на слаб огън в малка тенджера. Охладената тарта извадете от формата и сложете върху поднос. Намажете тънко с лимоновото желе. Отгоре нарежете цитрусовите плодове и глазирайте с останалото желе. Преди сервиране оставете тартата в хладилник да се стегне.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos