Париж е един от най-посещаваните от туристи градове в света. В него всеки открива частица от себе си. Освен неизброимите културни забележителности, музеи, галерии и паметници, до които може да отскочите, не забравяйте да опитате вкусните току-що изпечени хлебчета, кроасани, франзели и кравайчета, които ще напълнят душата и стомаха ви с емоции. Ето ги и съветите как да пазарувате от една такава пекарна във френската столица:
1.На влизане поздравете продавача с “Bonjour, madame,” или „Bonjour, monsieur” в зависимост от това дали той е мъж или жена. Направете зрителен контакт.
2.Не се впускайте в излишни въпроси на лош френски. Ако имате възможност, слушайте останалите хора какво говорят и поръчват. Откраднете си няколко фрази.
3.Носете си дребни монети. Освен ако не искате да оставите 20 или повече евро в пекарната.
4.Ако сте сами, значи половин франзела е достатъчна. На френски поръчката ви звучи така: demi baguette.
5.Как да си поръчате нарязан на парчета или цял продукт: tranché или pas tranche (нарязан на парценца или цял).
6.В зависимост от предпочитанията ви, поръчайте си франзела, която е bien cuite – добре изпечена, или pas trop cuite – леко мека отвътре.
Кой е идеалният град за живеене според зодията>>
7.Пълнозърнестите хлебчета, tourtes (месни пайове) и miches (кръгли бели хлебчета) най-често се продават на грамаж, така че може да посочите колко от тях искате в грамове или да поискате половинка - une demi или четвъртина - un quart.
8.Когато продавачите не позволяват на клиентите да разглеждат отблизо хлебчетата и другите продукти, чувствайте се свободни да задавате въпроси за качеството и цената.
9.През уикендите във френските пекарни се предлагат специални хлебчета kugelhopf и големи захаросани кравайчета - brioches.