Силният стрес на работното място води до покачване на телесното тегло при жените, независимо дали са имат по-високо образование. 

Това показват резултатите от дългогодишно национално проучване, обхванало повече от 3800 възрастни в Швеция.

"Успяхме да установим, че високите изисквания на работа играят важна роля за увеличаването на теглото при жените, докато при мъжете няма подобна връзка между високите изисквания на работното място и напълняването", коментира ръководителят на изследването София Клингберг, изследовател в академията "Сахлгренска" към Университета на Гьотеборг.

Жените и мъжете в проучването са изследвани три пъти в продължение на 20 години по отношение на такива променливи като телесно тегло и изисквания и контрол на работното място.

Учените са установили, че за период от десет години, а след това за 20 години, жените са натрупали повече излишни килограми, за разлика от мъжете в изследването.

Хормонът на стреса кортизол благоприятства освобождаването на мазнини в коремната област. В случая по-високото образование не е имало "предпазна" роля върху здравето, като стресовият фактор на работното място е бил от решаващо значение - жените с по-лека работа са качили по-малко тегло от дамите със стресираща професия.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "International Archives of Occupational and Environmental Health".