Тялото се нуждае от 5 до 8 чаши вода дневно, за да е здраво. Дехидратирането - обеводняване на тялото, причинява множество здравословни проблеми. Освен силна жажда с пресъхване на слюнката се появяват главоболие, нервност, загуба на концентрация, липса на апетит.

Тялото ни в 70% е изградено от вода. Течната част на кръвта - плазмата в 90% е водна. Благодарение на нея се охлаждаме и сме подвижни, защото тя е "смазочният” материал в ставите.

Тялото се снабдява с вода по три начина

Основният източник е водата за пиене

Чистата вода от водопровода или бутилираните трапезни, и минерални води,

Снимка:Thinkstock/Getty Images

както и течностите от супи, напитки, сокове, доставят основото количество вода на организма.

Пийте водата с удоволствие

Вторият изключително важен източник на вода е самият организъм

Той произвежда т.нар. "метаболитна” вода. Тя се образува в резултат на биохимичните обменни процеси. Нормално на ден човек приема чрез храни и напитки около 2,5 л вода, но използва повече - около 3 л. Разликата се дължи на допълнително произведената метаболитна вода в организма.

За да стане по-ясно каква е тази металболитна вода се посочва пример с камилата. Тя не може да задържи вода продължигелно време, но натрупва мазнини в гърбицата си. При преработването на тези вещества се образува вода като вторичен продукт, която организмът й използва по същия начин, както ако я беше изпила тази вода.

Спрете да пиете студена вода

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Третият важен източник са храните с високо водно съдържание

Това са сочните плодове и зеленчуци - краставици, домати, праскови, портокали, ягоди. Например динята е с 90% водно съдържание. Дори и само затова се препоръчва ежедневна консумация на свежа храна от природата.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Още по темата мое да прочетете в поста:

Кога и по колко да пием вода