Обикновен китайски женшен и специално неговият корен е известен по целия свят. Афродизиак с множество лечебни ефекти: стимулиращо, укрепващо и тонизиращо действие при обща слабост, изтощение, импотентност, депресивно състояние, хипохондрия. За универсалността на действието му някои съдят по това, че формата на корена на женшен наподобява човешкото тяло.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Подходящ е за спортисти, защото повишава анаеробната издръжливост и аеробния капацитет. Регулира хормоните на стреса и повишава отделянето на ендорфини, които подобряват настроението, самочувствието, апетита, дори съня.

Увеличава теглото, умствената и физическа активност. За по траен ефект може да се взема един месец като чай или капки спиртен извлек.

Китайски женшен не се препоръчва при хора с високо кръвно налягане.

Сибирски женшен (елеутерокок)

повишава умствената и физическа енергия, особено в ситуациите на прекомерна умора и преживени стресови ситуации. Действа успокоително при сърцебиене. И като адаптоген спомага за лесна даптация към агресията, идваща от заобикалящата среда. Приема се под формата на чай. Действа като мощен стимулрант и не трябва да се пие повече от един месец.

Ехинацеята е друг известен адаптоген

Снимка:Thinkstock/Getty Images

за хора, изтощени след преболедуване или преумора. Притежава неизменните тонизираща и стимулираща сила. Повишава физическата издръжливост, психическа устойчивост и стимулира имунната система. Приема се под формата на сок, чай, спиртен извлек.

Още по темата може да пречетете в поста:

Как да си възвърнем силите и тонуса