Поощрението от хората около вас е много важно, когато сте решили да намалите теглото си. Човешката подкрепа е по-съществена от стриктно пресмятаните калории в консумираната храна. Грешка е, ако ви настояват за блокче шоколад или парче торта, след като сте споделили решението си за отслабване. Наличието на емоционална подкрепа помага убедително да наклоните стойностите на кантара в желаната посока.

Говорете ясно и открито за теглото си.

Това помага. Някои хора имат нужда от периодични мотивиращи разговори за редукция на свръхтеглото си. Други изискват твърди обещания от близките си да не ядат калорични храни пред тях. Обяснявайте от какво имате нужда, за да получите подходящата подкрепа. Може да се окаже, че имате много повече поддръжници за каузата, отколкото сте си мислите.

Обърнете се към приятели, които са успели вече да отслабнат.

Изберете сред близките си тези, с които може заедно да спортувате. Освен че ще се забавлявате, ще се поддържате в следване на взетото решение. Групите за отслабване са ефективни, именно защото има споделяне и спортуване заедно.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Ежедневната физическа активност намалява апетита,

подобрява енергичността и разкрасява външния вид. За съвместно спортуване не е нужно партньорът ви да е с наднормено тегло. Всеки човек има нужда от физическа активност.

Планирайте готвене на здравословни ястия с членовете на семейството.

Начинът на хранене трябва да се преосмисли. Постарайте се да се храните бавно, в определен час и винаги седнали. Намалете големината на порциите.

При яденето "по-малко” означава "повече”.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Осигурете си заместители на досегашните захарни десертчета. Споделяйте и разменяйте рецепти с здравословни храни с по-малко калории.

Направете консултация с диетолог, който да определи подходящия за вас начин за отслабване и сроковете за постигането на здравословно тегло.

Не се отказвайте.

Ако имате желание, ще постигнете теглото, което желаете. Диетолозите споделят мнението, че при наднормено тегло човек често не разпознава чувството за жажда и го обърква с чувството за глад. Затова пийте повече вода. Успокойте емоциите си, защото е доказано, че чувствата като гняв или тъга, веднага ви изпращат в кухнята, т.нар. "емоционално ядене”.

За да задържите постигнатите резултати, се насочете към балансирана диета. Възнаградете се при постигане на желаното тегло. Много от вашите дрехи ще ви станат по-удобни, но заслужава да си подарите нов тоалет за хубавата фигура. Изживейте личната си победа с радост и задоволство.