Отслабнете
Ако сте с наднормено тегло, отслабването може да ви защити от диабет и сърдечни заболявания. 5-годишно проучване сред латиноамериканци и афроамериканците показва, че приемането на повече фибри и редовното спортуване са ефективните начини за намаляване на мазнините около корема.

Движете се
Според десетки изследвания редовната физическа активност намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет, някои форми на рак и депресия. Физическото натоварване може дори да ви помогне да останете умствено бодри в зряла възраст.  10-минутна активност на ден са достатъчни да поддържат тонуса ви добър.

Пийте алкохол с мярка
Сърдечните заболявания се наблюдават по-често при хора, които прекаляват с алкохола, отколкото при трезвеници. Алкохолът е предпоставка за повишаване на теглото, кръвното налягане, а може да предизвика и множество други здравословни проблеми. Американската сърдечна асоциация препоръчва да се пие умерено - едно питие (концентрат) дневно за жените и до две за мъжете.

Прощавайте
Ако злобата, хроничният гняв, скандалите, дребното заяждане и лошото отношение към околните са неизменна част от живота ви, това може да влоши работата на белите ви дробове, да стане причина за сърдечни заболявания, инсулт и др. Научите се да прощавате и да правите компромиси. Това със сигурност ще намали тревогите ви. В медицинско отношение ще ви се отрази като се нормализира кръвното налягане и дишането.

Използвайте защитна екипировка
Знаете ли, че авариите и инцидентите при спорт са петата най-разпространена причина за смърт в САЩ? Носенето на предпазно облекло е един от най-лесните начини да увеличите шансовете си за по-дълъг живот. В случай че се возите в автомобил, задължително използвайте предпазен колан. Той ще намали риска от смърт или сериозни наранявания до 50% при евентуална катастрофа. При произшествията с мотоциклети повечето смъртни случаи са причинени от наранявания на главата. Затова винаги носете каска.

Не правете компромиси със съня
Ако спите достатъчно, ще намали риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и лошо настроение. Добрият сън ще ви помогне да се възстановите по-бързо след прекарано заболяване. Хората, които спят по-малко от 5 часа на нощ, имат ниска имунна защита и са предразположени към различни заболявания.

Успокойте се
Д-р Дийн Орниш публикува изследване, според което промените в начина на живот, включително възможността да тушираме стреса, са сериозни превенции на сърдечните заболявания. Опитайте с йога, медитация или просто дълбоко дишане.

Намерете си цел и хоби
Намирането на хоби също може да добави някоя и друга година към живота ви. Японски изследователи открили, че при самоуверените и целеустремени мъже е по-малка вероятността да починат от инсулт, в сравнение с тези, които нямат ясно обособена цел в живота. Друго изследване, направено в медицинския център към университета в Рюш показва, че колкото по-голяма цел преследвате, толкова по малък е рискът от болестта на Алцхаймер.