Изтощеният организъм се нуждае от витамини от групата В за поддържане на стабилна нервна система и физическо здраве. Витамин В3 (ниацин) участва в метаболизма на въглехидратите и регулира нивото на захарта в кръвта. В сусамовото семе се съдържа най-много (4,5 мг/100 г) витамин В3. Наличието и на витамин Е му дава силата на антиоксидант срещу процесите на стареенето. 

Лъжичка мед със сусамово семе премахва умората за минути.

Дребните семенца са средство за подсилване на организма. Отличен "мултивитамин" в добавка с високо съдържание на магнезий и фосфор, те са подходящи за студенти, спортисти и преуморени хора. Редовната консумация на сусам е ефективно средство срещу умората и стреса.

Неслучайно сусамът е символ на здраве и безсмъртие. В приказката на Шехеразада Али Баба отваря пътя към дългомечтаното съкровище със заклинанието "Сезам, отвори се” (sesam на френски - сусам). Прословутата фраза отразява свойството на сусама да разтваря пашкула си, когато достигне фаза на узряване.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Сусамовото семе е дълбоко ценено заради високото съдържание на сусамово масло, което е изключително неподатливо на разваляне (с трайност 9 години). Подходящо e за подправяне на салати, приготвяне на дресинги, но не и за пържене.

Липидите в сусамовото масло са богат източник на ненаситени мастни киселини (олеинова, линолова, арахидонова, линоленова), подходящи за хора със сърдечно-съдови заболявания. Сезамин и сезамолин са две съставки, принадлежащи към т.нар. "лигнани", които понижават нивота на холестерола.  

Безценните са неговите козметични качества. Сусамовото масло е отлично средство за всекидневна грижа за кожата на лицето и тялото и за разтривка на гърдите при кашлица. Влиза в състава на съвременните слънцезащитни кремове. Укрепва здравината на косата.

От изгарянето на сусамово масло китайците са произвеждали сажди за прочутия китайски туш.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Вегетарианците консумират сусам, за да си набавят нуждите на организма от желязо и незаменимите аминокиселини. От липса на желязо в храната се предизвиква желязо-дефицитна анемия и обща отпадналост. Високото съдържание на калций (1,5 г/100 г) прави сусама една от най-добрите храни за изграждане на костите и зъбите. Помага за предпазване от остеопороза и от рак на дебелото черво. Цинкът в сусама (10 мг/100 г) е важен за мъжете в по-напреднала възраст, защото действа и като афродизиак.  

От смилане на сусамови семена се получава тахан. Сусамовият тахан е спечелил слава на балсам за стомашно-чревния тракт. Една-две супени лъжици сутрин на гладно са превъзходно средство за предпазване на стомаха от гастрит и язва. В зависимост от вида има бял и черен сусам. Продаваният тахан е смес от двата вида. От него се произвеждат различни видове халва.

Тахан с мед, намазан върху филийка препечен хляб, е отлична закуска за хора от всякакви възрасти. На много ястия, панировки, салати, хлебчета и десерти сусамовото семе добавя деликатна хрупкавост.

Снимка:Thinkstock/Getty Images