Продължение от С какво се хранят спортистите? Съвети за трениращи. Част 1

Имат ли нужда спортуващите от допълнителни протеинови шейкове?
Спортистите-любители нямат нужда от увеличени дози протеин. Препоръчителното количество от 0,8 грама протеин на килограм тегло може да бъде постигнато перфектно само с балансирано хранене.

Какво трябва да пият спортистите, за да се хидратират добре?
Активните личности трябва да пият повече от водещите заседнал начин на живот, това е ясно. Но не трябва да чакат да се появи жаждата. В дните, в които не тренирате, имате нужда от минимум 1,5 литра течност на ден. И когато започнете да изразходвате енергия, да се потите, нуждите ви от вода растат и достигат средно до 1,8 литра. Адекватни напитки са водата, соковете за спортисти без захар, плодовите сокове и студените чайове.

Вярно ли е, че алкохолът прави така, че постигнатото със спорт се изпарява?
Въпреки, че няма нищо по хубаво от студена биричка след натоварена тренировка, е по-добре тя да бъде без алкохол. Алкохолът стимулира отделянето на урина и с това не помага много точно в момента, когато имаме нужда от всички течности в организма ни. На всичкото отгоре, алкохолът понижава много нивата на тестостерон, хормон особено важен за възстановяването на мускулите. Безалкохолната бира от своя страна има куп положителни качества, внася в организма въглехидрати, витамин В, фосфор, магнезий, калций, калий, силиций...

Подобрява ли кофеинът полезното действие на трениращите?
Кофеинът стимулира нервната система и функционира като „будилник" за тялото. За спортистите е интересна неговата функция за активиране на обмяната на мазнини. Превръщането на мазнините в свободни мастни киселини може да функционира с помощта на кофеина само, ако той се приема без захар (в кафето). Важное, че голямата концентрация на кофеин увеличава нуждите от уриниране, което от своя страна може да провокира обезводняване и загуба на минерали.

До какво води тренировката на празен стомах?
Когато нямаш нищо в стомаха, разполагаш с много малко гликоген, като средство за производство на енергия, както и с малко захар в кръвта. В такъв момент тялото започва да използва широко свободните мастни киселини и топенето на мазнини се засилва. Въпреки всичко, този трик е подходящ само за добре тренирани спортисти и функционира, когато се прави еднократно, подкрепен от добра хидратация.