Когато говорим за спортно облекло, години наред нуждите на жените бяха пренебрегвани, като проучванията показват, че над 90% от жените не знаят как да изберат правилния размер спортен сутиен. Това от своя страна е възможно да създаде дискомфорт докато спортуват и да ограничи постигането на пълния потенциал на тренировката.

За да отговори по-добре на специфичните нужди на жените и да им даде опората, от която имат нужда, adidas подобри технологията в изработването на спортни сутиени. Подкрепени от изследване на Университета в Портсмут, спортният гигант поставя фокус върху значението, което носи опората на спортните сутиени при тренировка.

Учените от водещия изследователски център откриват, че жените, носещи неправилен размер сутиен по време на тренировка, могат да изпитат същото гравитационно ускорение, което изпитват и пилотите от Формула 1 по време на тренировки и състезания. Това може да доведе до потенциални увреждания.

Сега новата колекция, която се състои от 43 модела, дава богат избор на сутиени за спортове с ниска до средна интензивност; спортни сутиени, предназначени за по-интензивни тренировки и такива за бягане, които дават най-висока степен на опора на гърдите при движение. Колекцията предлага разнообразие на модели и размери, за да може повече жени да се докоснат до спорта без ограничения.

Последствията, до които може да доведе носенето на грешен размер сутиен, не се дискутират често в обществото, затова спортната компания си партнира с проф. Джоана Уейкфилд-Скър, ръководител на изследователската група в Университета в Портсмут, за да може да се осветли тази важна тема.

"Жените имат нужда от еднаква степен на опора независимо от спорта, който практикуват. Липсата на такава може да доведе до необратими последствия. Този аспект в спорта продължава да бъде пренебрегван, затова се радвам на партньорството ни, защото съзнават важността на тази тема", казва проф. Джоана Уейкфилд-Скър.

"Спортните сутиени са едно от нещата, за които винаги внимавам, защото неправилният размер може да ме извади извън равновесие. За мен е важно да бъда напълно фокусирана по време на състезание, а носенето на неподходящ спортен сутиен оказва огромно влияние върху представянето ми както психически, така и физически", споделя олимпийската скиорка Микаела Шифрин относно важността от носенето на правилния размер спортен сутиен.

"Имаше значителна липса на информация при разработването на спортни сутиени, затова ние започнахме да работим с учени от Университета в Портсмут. Нашата идея беше да подобрим значително досегашните спортни сутиени и да създадем иновация, която да отговори по-добре на нуждите на жените. Неправилният размер спортен сутиен оказва сериозно влияние върху ефективността по време на тренировка. С тази колекция ние се надяваме, че ще помогнем на повече жени да изпитат удоволствие от спорта", казва Ейми Чарлтън, старши продуктов директор в компнията, относно новата колекция.