В периода на менопауза жените навлизат една година след като менструалният цикъл напълно е приключил. За повечето, възрастта е между 40 и 50 години, а след операция на яйчниците жената влиза в менопауза, независимо от възрастта. Промените в тялото започват постепенно,

поради намаляване нивото на двата важни хормона - естроген и прогестерон.

Симптомите в резултат на хормоналния дисбаланс са различни в трите фази:

В периода на пременопауза яйчниците започват все по-малко да произвеждат естроген и прогестерон. В тази фаза жените имат нередовна менструация, "топли вълни" и нарушен сън и нощно изпотяване.

В менопаузата има бързо понижаване на нивото на естроген и прогестерон, а яйчниците окончателно спират производството на яйцеклетки. Менструалният цикъл спира. Тогава може да се натрупат килограми и да се усеща сухота на вагината.

В постменопаузата забременяването вече е невъзможно. Симптомите продължават, докато тялото се адаптира към по-малкото ниво хормони. Съществува риск от сърдечни заболявания и остеопороза.

Какво може да се направи при "топли вълни”
-Излезте на по-хладно място, включете вентилатор или климатик.
-Обличайте се така, че да имате възможност да съблечете едната дрешка.
-Изпийте чаша студена вода или сок.
-Наплискайте лицето си със студена вода и облейте дланите и китките си с нея.

За да не получите "топли вълни”, избягвайте провокиращи фактори като топли напитки, кофеин, люти подправки, алкохол, помещения с по-висока температура, стегнати дрехи и стресови ситуации.

Не е нескромно желанието да се чувствате добре, въпреки менопаузата.

Отговорете на въпросите по-долу:
1. Имате ли проблеми със съня през нощта?
2. Имате ли промяна в редовността на менструацията и тежестта на протичането й?
3. Губите ли интерес към секса или сексът става болезнен?
4. Чувствате ли се по-раздразнителни?
5. Получавате ли "топли вълни”?

Жените изживяват менопаузата по различен начин. Не всички имат нужда от помощ. (хормонотерапия, антидепресанти, вагинален естроген, фитоестрогени). Ако се окаже, че имате проблеми, споделете ги с лекуващия лекар.