От древността до наши дни розовата вода е била използвана като средство за подмладяване и разкрасяване. Ако се върнем назад във времето, в древна Месопотамия тази благовонна течност е била използвана за лечение на главоболие, гадене и стомашно разстройство. Във вълшебните свойства на розовата благодат били влюбени не една или две исторически личности – от Клеопатра до Микеланджело. През 16-ти век лекарите предписвали розова вода като лек за облекчение от стрес и стимулиране на храносмилателните функции.

Днес съвременната козметика я включва в състава на редица продукти като етерични масла, лосиони, кремове, тоалетни млека, тоници и т.н. Розовата вода намира широко приложение и в медицинската козметика, благодарение на качествата си успешно да се бори с редица кожни проблеми като акне, зачервяване, розацея, слънчеви изгаряния, суха, чувствителна и старееща кожа. И това не е всичко – все повече световни марки за напитки включват в състава си розова вода.

Какво прави този суперзаредена вода толкова мощна?

Розовата вода е вторичен продукт, който се получава от дестилацията на розовото етерично масло, така че в състава си тя да запази в себе си най-мощните свойства на розовото масло, дължащи се на ароматните съединения, флавоноидите, танините, природните киселини, захарите и други важни витамини, известни с противовъзпалителните си, антибактериални, стягащи, хидратиращи и силно изявени антиоксидантни свойства. Розовата вода притежава още редица лековити качества като това да облекчава тревожността, да повишава настроението, да ускорява храносмилания процес, да пречиства организма.

Едно най-важните приложения на розовата вода, което се превръща във все по-нарастваща тенденция, е нейната консумация под формата на цветна тонизираща напитка.

Как да включим розовата вода в ежедневието 


На българския пазара може лесно да откриете специални тонизиращи напитки с розова вода, предназначени за директна консумация.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

- В случай, че обичате чистата розова вода, може да я добавите към вашия плодов коктейл или ягодов фреш;
- Няколко капки розова вода към подправката шафран ще окаже благотворен ефект върху вашия метаболизъм;
- Прекрасен коктейл може да приготвите, ако към розовата вода добавите малко джинджифил и по желание плодов сок;
- Няколко капки розова вода към обикновената чаша вода ще придаде нежен аромат на питието и ще го превърне в тонизираща лековита напитка;
- Няколко капки розова есенция може да прибавите още и към следобедния си шейк, зеления чай, а защо не и към чашата шампанско вечер.