Красивата прическа и добре поддържаната коса са важна част от имиджа на жената. Затова се отделят средства и време за изрусяване, боядисване, подхранване с маски и масажи.

Не са малко жените, които се оплакват от засилен косопад през пролетта. Специалистите го обясняват с недостиг на витамини и минерални соли.

Падането на косата е нормален процес - около 50-100 косми за денонощие. Всеки косъм на главата прораства с един сантиметър за един месец. 90% от тях растат постоянно, останалите 10% от космите се намират в покой.  Космите естествено започват да падат след 3-4 месеца и на тяхно място пораства други.

Избирате с какво се храните, защото съставът на храните оказва влияе върху здравината и качеството на косата.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Прекомерното опадане на косата буди притеснение

Ако косите продължително време падат, наред с други оплаквания като апатия, безсилие, увеличаване на теглото, е наложително да се направи консултация с ендокринолог. Намалената функция на щитовидната жлеза може да предизвика подобни оплаквания, както и приемът на лекарства срещу хиперфункция на щитовидната жлеза. 

Въздействието на електрическите маши за къдри и "вафли”, или за изправяне на косата водят до нарушаване на кутикулата. Космите стават сухи и чупливи. Цялата косата загубва блясъка и цвета си.

Възстановяване на увредената коса не става с магическа пръчка. Необходими са продължителни грижи за възстановяване на целостта на космите.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Ето три риродни средства за заздравяване на косата

- Отвара от коприва

- Сок от цвекло

- Сок от черна ряпа

Изберете някое от тях и с масаж втривайте в кожатта на окосмената част на главата. Нежният масаж усилва кръвния поток към космените фоликули и съдейства за растежа на косата. Освен това създава усещане за релаксация и успокоение.

Възстановяването на косата е възстановяване на естествената красота 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Маска за подхранване на косата с кокосово масло

Разтопете между пръстите си от кокосовото масло и масажирате корените на косата и целия скалп. Покрийте с кърпа за около половин час. След това измийте косата с предпочитания от вас натурален шампоан.

Ефектът от кокосовото масло е повече еластичност и блясък на косата.

Снимка:Thinkstock/Getty Images